Читај ми!

Гардијан: Путин покушао да одложи договор о примирју

Руски председник Владимир Путин је током преговора у Минску покушао да одложи споразум о примирју у Украјини за 10 дана док проруски активисти не освоје источни део Дебаљцева, пише "Гардијан", позивајући се на сазнања са јучерашњег самита ЕУ.

Троје од четворо лидера који су учествовали на преговорима у Минску – немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Франсоа Оланд и председник Украјине Петро Порошенко – долетели су на самит у Бриселу директно из Белорусије, преноси Танјуг.

Информишући 26 шефова влада ЕУ о дугим преговорима који су резултирали примирјем које би требало да ступи на снагу у недељу, учесници преговора су пружили не баш охрабрујућу слику.

Сведоци разговора на самиту ЕУ су, како преноси Гардијан, не наводећи имена својих извора, навели да су сви лидери Уније скептични кад је реч о успеху мировног плана из Минска, делом због тога што се Путин, како је речено, одупирао притиску да пристане на примирје.

Он се надао одлагању примирја за 10 дана, како је наведено на самиту, да би за то време 8.000 украјинских војника које су у Дебаљцеву опколили проруски активисти били приморани на предају.

Путин је јасно ставио до знања да Дебаљцево мора да падне, истакнуто је на самиту у Бриселу.

Руски председник је, износећи јавне примедбе након потписивања споразума, такође рекао да су проруски активисти опколили украјинске снаге и да, "наравно, очекују да (Украјинци) положе оружје и престану да пружају отпор", наводи Гардијан.

Расположење на самиту ЕУ је, кад је реч о мировном споразуму за Украјину, било суморно, а лидери су закључили да је Путин заинтересованији за рат него за мир.

С друге стране, напомиње лондонски лист, апсолутни приоритет Порошенка је био да се постигне примирје.

Украјински председник се, према писању овог листа учесницима самита у Бриселу обратио изузетно емотивним речима говорећи о тешкој ситуацији на истоку Украјине, рекавши да две ноћи није спавао.

Пред преговоре у Минску, Порошенко је обишао болницу у источном граду Краматорску, где га је дубоко уздрмао призор четворогодишњег дечака који је изгубио ноге у гранатирању проруских активиста, наводи Гардијан.

"Нико није чврсто убеђен да ће мировни услови који су потписани у Минску бити стриктно примењени", упозорио је Порошенко.

Данас су на истоку Украјине вођене жестоке борбе, при чему две стране оптужују једна другу за убијање цивила, подсећа британски лист.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару