Читај ми!

Си-Ен-Ен: Како је осујећен напад на институције ЕУ

Након двонедељног праћења тројице џихадиста повратника из Сирије, белгијска полиција је у акцији 15. јануара у градићу Вервије на истоку земље, разбила ову терористичку ћелију и тако спречила терористички напад на европске институције у Бриселу, јавља Си-Ен-Ен.

Белгијски специјалци су знали да се у кући налазе тројица мушкараца - сви осумњичени да су искусни ветерани Исламске државе, највероватније наоружани и опасни, испричао је један висок белгијски званичник задужен за борбу против тероризма, преноси Танјуг.

На основу прислушкиваних телефонских разговора, власти су закључиле да су припадници ове исламистичке ћелије у завршној фази припреме великог терористичког напада у Белгији, рекао је он за Си-Ен-Ен.

Белгијске безбедносне службе су веровале да двојица осумњичених користе зграду у којој су смештени као складиште аутоматског оружја и хемикалија за прављење експлозива.

Повод за рацију био је долазак трећег ветерана Исламске државе у кућу, за којег се верује да је организатор завере и да је снабдевао ћелију логистичком подршком, опремом и залихама.

Белгијске безбедносне службе желеле су да ухапсе сву тројицу заједно као и да тога дана синхронизовано изведу друге акције хапшења осумњичених широм Белгије.

Веровали су да ћелија има десет чланова. Оно што се догодило 15. јануара била је највећа оружана акција белгијских специјалаца од Другог светског рата.

Ток акције

Након упада специјалаца у кућу, двојица џихадиста унутра су зграбили калашњикове, узвратили ватру и испалили гранате користећи урбане ратне вештине стечене у Сирији, испричао је белгијски безбедносни званичник.

Али специјалци су убрзо убили обојицу и ухапсили трећег осумњиченог који је покушао да побегне кроз прозор.

Полиција је у кући пронашла аутоматско наоружање и хемикалије неопходне за прављење бомбе ТАТП високе експлозивне моћи, као и више полицијских униформи и једну камеру.

Те ноћи белгијска полиција је ухапсила 13 особа.

Ова терористичка ћелија у којој су били повратници са ратишта у Сирији је планирала нападе на полицијске станице и патроле.

Међутим, верује се да су терористи планирали још амбициознији напад и да је полиција била само "успутна мета". Сумња се да су мете могле бити и институције ЕУ и НАТО у Бриселу, наводи Си-Ен-Ен, позивајући се на безбедносне изворе.

Ухапшени Алжирац Маруан ел Бали (33) је, по речима његовог адвоката, дошао у ту кућу да би наводно пријатељу донео ципеле, а да је искочио кроз прозор када је у кући избио пожар.

Осумњичен је за учешће у терористичкој организацији, поседовање експлозива са намером да изведе кривично дело, као и за поседовање забрањеног оружја.

Истражитељи верују да су тројица џихадиста били у вези са Белгијанцем мароканског порекла Абелхамидом Абаудом, за кога се сумња да је био веза са руководством ИД у Сирији.

Прошле недеље, британски магазин Дабик је објавио информацију да се Абауд успешно вратио у Сирију и објавио неколико његових фотографија.

"Упркос томе што ме је јурило више обавештајаца успео сам да одем и да се вратим. Моје име и слика били су стално на вестима, а ја сам ипак могао да останем у њиховој домовини, планирам операције против њих и безбедно одем одатле", рекао је Абуд тада.

Западне обавештајне агенције верују да ова неуспела завера у Белгији указује да Исламска држава планира нападе у земљама Западне Европе оценио је један високи европски званичник задужен за борбу против тероризма.

Информације указују да Исламска држава настоји да пошаље назад регруте са европског тла да изведу нападе на европске земље које учествују у ваздушним нападима на положаје Исламске државе као што су Британија, Француска, Холандија, Данска и Белгија, каже он.

Према званичним статистикама, више од 750 европских екстремиста вратило се у Европу након учешћа у борбама на страни џихадиста у Сирији и Ираку.

Белгијске власти верују да се ова земља суочава са терористичком претњом без преседана јер страхује да би повратници из Сирије могли да изведу нападе широм земље, наводи Си-Ен-Ен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару