Договор у Минску, прекид ватре од 15. фебруара

Владимир Путин рекао да је постигнут договор у Минску. Од 15. фебруара требало би да почне прекид ватре, a затим и повлачење тешког наоружања, јављају агенције. Потписани засебни споразуми о успостављању прекида ватре и о његовом одржавању. Порошенко најавио да ће сви заробљеници бити пуштени у наредних 19 дана.

13.45 - Санкције Русији скинуте са дневног реда заседања шефова држава и влада чланица ЕУ у Бриселу, рекла је висока представница ЕУ Федерика Могерини.

12.55 - Док је у Минску трајао састанак, око 50 тенкова је ушло на украјинску територију из правца Русије, рекао је портпарол украјинске војске Андриј Лисенко, јавља АФП.

11.15 - Контакт група, коју чине украјински и руски изасланици и представници ОЕБС-а, потписали су са проруским активистима мапу пута за примену мировног плана, јавља АФП.

10.30 - Петро Порошенко каже да ће сви "таоци" бити пуштени у наредних 19 дана, преноси Ројтерс.

10.20 - Постигли смо глобални споразум о прекиду ватре и политички договор о украјинској кризи, рекао је Франсоа Оланд.

10.05 - Постигнут договор у Минску, каже Владимир Путин. Од 15. фебруара почиње прекид ватре и повлачење тешког наоружања, преноси Ројтерс.

09.15 -  Проруски активисти траже од украјинске војске да се повуче из Дебаљцева, кажу учесници преговора, преноси Ројтерс.

08.55 - Лидери проруских активиста одбили да потпишу споразум, сазнаје Тас.

08.20 - Петро Порошенко каже да је неприхватљива руска позиција у преговорима, пишу РИА Новости.

08.15 - Разговори у Минску се настављају, саопштава прес-служба Кремља, преноси Ројтерс.

08.10 - У документу који се нашао на столу у Минску предлаже се прекид ватре од 14. фебруара, повлачење тешког наоружања и формирање безбедносне зоне, јавља Ројтерс који је имао увид у тај документ.

Споразум о окончању сукоба на истоку Украјине постигнут је после маратонских преговора лидера Русије, Украјине, Немачке и Француске, а према њему, прекид ватре треба да ступи на снагу 15. фебруара.

Споразум укључује и повлачење тешког наоружања са линије фронта, али су нека питања остала да се реше, затим да сви затвореници буду ослобођени, а украјински председник Петро Порошенко је изјавио да ће, према споразуму, Украјина успоставити контролу на својим међународним границама до краја године. Примену споразума надзираће ОЕБС.

У Минску су усвојена два документа, рекао је после разговора руски председник Владимир Путин. Контакт група је потписала један документ, који је, како је рекао руски председник, пакет мера чији је циљ примена споразума из Минска.

Други документ није потребно да буде потписан и реч је о изјави руског, украјинског и француског председника и немачке канцеларке о њиховој подршци том процесу.

"Упркос свим тешкоћама у преговарачком процесу, успели смо да се договоримо о главним питањима", рекао је новинарима Владимир Путин после разговора који су трајали више од 15 сати, пренела је агенција Тас.

Француски председник Франсоа Оланд и немачка канцеларка Ангела Меркел и председници Русије и Украјине, Владимир Путин и Петро Порошенко имали су неколико рунди разговора иза затворених врата, прво сами, затим са сарадницима и на крају поново у четири ока.

Контакт група, коју чине украјински и руски изасланици и предстсвници ОЕБС-а, данас је са проруским сепаратистима потписала мапу пута за примену мировног плана, саопштили су највиши званичници Немачке, Русије, Украјине и Француске.

Усвојен пакет мера за примену споразума

Документ који је потписала Контакт група садржи 13 тачака, од којих прва гласи:

"Хитан и свеобухватан прекид ватре у одређеним подручјима области Доњецка и Луганска и његова стриктна имплементација почев од 12 сати (по кијевском времену), 15. фебруара 2015", јавио је Међународни сервис вести Спутник.

Друга тачка подразумева повлачење тешког наоружања обе стране на локације на подједнаком растојању од линије раздвајања.

Циљ је да се створи безбедносна зона најмање 50 километара ширине за артиљеријске системе калибра 100 милиметара и више, зона безбедности од 70 километара ширине за вишеструке ракетне бацаче и зона од 140 километара ширине за вишеструке ракетне бацаче "торнадо-ас", "ураган" и "смерч" и тактичке ракетне системе "точка-У".

Украјинске снаге треба да се повуку са садашње линије ангажовања, а оружане формације из области Доњецка и Луганска са линије, сагласно Меморандуму из Минска од 19. септембра 2014.

"Повлачење поменутог тешког наоружања треба да почне не касније од другог дана након прекида ватре и да се заврши у року од 14 дана", наводи се у документу.

У документу се наводи да ће ОЕБС промовисати процес уз подршку Трилатералне контакт групе.

Трећа тачка документа садржи специјалну одредбу која се односи на "ефикасан мониторинг и верификацију режима прекида ватре" коју ће ОЕБС спроводити употребом свих неопходних техничких средстава, укључујући сателите, дронове, радаре и друге системе.

Споразум из Минска у четвртој тачки позива на доношење закона о специјалном статусу југоисточних области Доњецка и Луганска, а украјински парламент Врховна рада, мора да донесе закон о специјалном статусу у року од 30 дана.

Пета тачка позива на амнестију за све особе у вези са догађајима на неколико подручја Доњецка и Луганска, шеста на ослобађање свих неправедно утамничених по принципу "сви за све", а седма на обезбеђивање несметаног допремања хуманитарне помоћи.

Даље се истиче "пуна обнова социјалних и економских веза", укључујући исплату социјалних давања и пензија. Такође, Кијев треба да обнови банкарски систем у источним областима Доњецка и Луганска.

Једна од тачака је и успостављање контроле граница, а све стране оружане групе, војна опрема и плаћеници треба да напусте Украјину под контролом ОЕБС-а.

Такође, позива се на разоружавање свих илегалних група, пренео је Тас.

Подразумева се и "имплементација уставних реформи у Украјини са новим Уставом који треба да ступи на снагу до краја 2015, а којим се предвиђа децентрализација као кључни елемент".

У анексу документа наведено је право на језик самоопредљења и право локалних власти да склапају споразуме са централним властима о економском, социјалном и културном развоју у одређеним подручјима Доњецке и Луганске области.

Такође је договорено спровођење избора у Донбасу под покровитељством Трилатералне контакт групе.

Француски председник Франсоа Оланд је на заједничкој конференцији за новинаре са немачком канцеларком Ангелом Меркел рекао да су размотрена "сва питања" која се тичу сукоба у Украјини, потврдивши да су документ потписали проруски сепаратисти и Контакт група.

Ангела Меркел је рекла да "не гаји илузије" о споразуму који је постписан у Минску. Истакла је да "има још препрека" које треба превазићи пре постизања решења конфликта, саопштила је канцеларкина прес-служба. Лидери проруских активиста задовољни су због потписивања споразума са Кијевом и надају се да ће бити постигнуто "мирно решење" конфликта.

"Остаје нам да се надамо мирном решењу", рекао је новинарима лидер "Доњецке Народне Републике" Александар Захарченко. "То је за њих (Доњецк и Луганск) велика победа", рекао је Захарченко.

Лидер "Луганске Народне Републике" Игор Плотницки рекао је да "не могу а да не дају шансу Украјини".

Украјинске власти и проруски побуњеници постигли су 5. септембра у Минску споразум о прекиду ватре. Уз меморандум од 19. септембра, то је једини споразум који је потписан од почетка сукоба на истоку Украјине у којима је погинуло више од 5.300 људи.

Истовремено, према извештајима са терена, на истоку Украјине борбе трају. Четири цивила су у последња 24 сата погинула од артиљеријске паљбе у Доњецку и погинуло је најмање 19 украјинских војника.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару