Мосул, џихадисти спалили 2.000 књига?

Борци Исламске државе наводно су у Мосулу, након упада у тамошњу библиотеку и музеј, спалили на стотине књига и рукописа и уништили бројна уметничка дела, од којих су нека стара више од 7.000 година, јавила је телевизија "Аларабтв", а преноси француски недељник "Поан".

Према овој још непотврђеној информацији, коју је преузела и агенција АП, реч је о највећој ломачи књига у историји човечанства, преноси Танјуг.

Џихадисти су у јануару заузели Централну библиотеку у Мосулу како би је "очистили" од богохулног штива.

Становници наводе да су исламисти однели у шест камионета више од 2.000 књига како би их уништили. Међу њима су биле књиге за децу, поезија, филозофска дела, књиге о здрављу, спорту и науци, као и новине са почетка XX века, османлијске мапе и колекције које су библиотеци поклониле поједине старе градске породице.

Један од исламиста се том приликом обратио становништу рекавши да "те књиге позивају на непослушност Богу и да морају бити спаљене".

"Екстремисти су већ у јануару почели да уништавају књиге у другим јавним библиотекама у Мосулу", рекао је један професор историје Универзитета у Мосулу, додавши да су на мети исламиста архиве сунитске библиотеке, хришћанске цркве и доминиканског манастира.

Припадници Исламске државе су се затим окомили на библиотеку Музеја Мосула у ком су уништили дела која датирају из 5000. п.н.е.

За исламисте "култура, цивилизација и наука су мрски непријатељи", прокоментарисао је један ирачки посланик.

Мосулске библиотеке су се досад два пута нашле на мети пљачкаша: 2003. након свргавања Садама Хисеина и у јуну 2014. када су џихадисти преузели контролу над градом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи