Аустрија, породица се придружила џихадистима?

Петочлана породица пореклом из Босне и Херцеговине, настањена у Аустрији, нестала је и претпоставља се да се прикључила Исламској држави.

Нема ни трага ни гласа од Енеса Скалића (35), његове супруге Михаеле Субашић (36) и ћерки Саре, Енисе и Ајле у старости од две, девет и 11 година, преноси Танјуг.

За њима је потрагу покренуо Интерпол, тврди бечки дневник Курир, а претпоставља се да су у Сирији и да су се прикључили Исламској држави.

Енес је рођен у Аустрији, у Брегенцу, његова супруга Михаела је због њега прешла у ислам и у брак довела једну ћерку.

Михаелина сестра је 19. децембра алармирала власти и поднела пријаву о нестанку породице.

Енес је у Грацу, као и општинама Сигмундштадл и Ветманштетен био предузетник-столар.

Међутим, није био успешан као предузетник, па је пре две године затворио предузеће у Грацу, а у Ветманштетену је фирму ставио у стање мировања.

Становници Ветманштетена се сећају породице. "Деветогодишња ћерка је у школском дневнику написала да жели да иде у Меку и коначно носи мараму", пренео је градоначелник Хелмут Кригл.

Породица је одлазак из Аустрије планирала, јер је на јесен дала на продају кућу.

Иначе, Енес није непознат аустријским властима, које сматрају да припада кругу такозваних "западно балканских бораца".

То су они исламисти који су окупљени око проповедача Мирсада Омеровића, то јест Ебу Тејме и Босанца Билала Боснића, који су оптужени да су регрутовали борце за Исламску државу.

Бечки Курир указује да је најкасније од 2013. обавештајним службама постало јасно да преко Балкана велики број џихадиста из средње Европе путује у Сирију.

Пре свега у Босни, како додаје лист, још увек постоје испоставе џихадиста, који су се борили за време рата на Балкану.

Они су запосели више села, где су успоставили екстериторијалне регионе, у којима се регрутовани борци из Италије, Аустрије и Хрватске обучавају пред одлазак у Сирију.
У новембру је Мирсад Омеровић ухапшен у Аустрији, непосредно пре планираног одласка у Сирију.

Само пар дана касније је нестао Енес Скалић са својом породицом, због чега аустријске власти сумњају да се прикључио Исламској држави.

Аустријске власти указују да постоје назнаке да џихадисти, због веће финансијске подршке, са собом воде породицу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи