Бомбашки напади у Ираку

Девет људи је погинуло у Багдаду и околини, а један командант курдских јединица изгубио је живот у сукобима са борцима Исламске државе на северу Ирака.

Четири жртве  однела је бомба која је јутрос експлодирала на сточној пијаци у граду Мадаину, на двадесетак километара југоисточно од Багдада. Том приликом 11 људи је повређено, саопштила је ирачка полиција, преноси Бета.

Друга експлозија, крај низа аутомобилских сервиса у центру Багдада, усмртила је троје а ранила 10 људи.

Још једна експлозија догодила се у граду Таџи, одмах северно од Багдада. Мета напада била је војна патрола - погинула су два а рањена четири војника. Лекари су потврдили број мртвих и рањених.

Курдске снаге су уз помоћ САД и ваздушне подршке савезника преотеле сиријски град Кобане од припадника Исламске државе, саопштио је званичник америчке војске, генерал-пуковник Џејмс Тери.

Амерички државни секретар Џон Кери поздравио је успех курдских бораца и заузимање Кобанеа, додајући да је то веома значајно, јавио је АФП.

Кери је додао да су припадници ИС "приморани да признају сопствени пораз".

У протекла два дана Сједињене Америчке Државе и њихови савезници извели су 27 ваздушних удара на припаднике и положаје Исламске државе у Ираку и Сирији.

Десет од 17 удара у Ираку погодили су нафтни центар Киркук, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

У Сирији су мета напада углавном били положаји Исламске државе у близини пограничног града Кобане.

У међувремену, два курдска званичника за безбедност рекла су да је синоћ код града Киркука убијен бригадни генерал Хусеин Мансур, и то хицем из снајпера.

Овај официр курдских снага безбедности, познатих као пешмерге, погинуо је током борби са борцима Исламске државе.

Генерал Мансур је недавно заменио на функцији бригадног генерала Ширка Атиха, који је убијен истог дана у нападу исламиста на положаје пешмерги код Киркука.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару