Ренци подржао Серђа Матарелу за председника

Италијански премијер Матео Ренци подржао је судију Уставног суда Серђа Матарелу, чијег је брата убила мафија, као кандидата за новог председника Италије, кога парламент данас почиње да бира тајним гласањем.

Серђа Матарелу (73) ће подржати Ренцијева владајућа Демократска партија (ПД) током изборне процедуре у парламенту која би требало да се до суботе оконча избором новог шефа државе, рекао је премијер пред почетак првог круга гласања, преноси АФП.

Ренцијеву изјаву о подршци Матарели једногласно су подржали посланици ПД, мада то не гарантује да ће се сви они заиста определити за Матарелу на тајном гласању, наводи француска агенција, уз напомену да се то одражава у Ренцијевим позивима на партијску дисциплину, преноси Танјуг.

Матарела, који је тренутно члан Ренцијеве странке левог центра, бивши је демохришћанин са Сицилије који је ушао у парламент након што је његовог старијег брата Пјерсантија, тадашњег регионалног председника овог острва, убила мафија 1980.

Матарела, који је раније био правни академик, неколико пута је био на министарској дужности у владама и десног и левог центра. Између осталог, био је на челу министарстава образовања и одбране.

Судија је Уставног суда од 2011. године.

Италијански парламент састао се данас како би изабрао новог шефа државе који ће заменити на тој функцији досадашњег председника Ђорђа Наполитана.

Наполитано (89), који је на тој функцији провео девет година, 14. јануара је поднео оставку.

Процедура избора председника

Према италијанском законодавству, после званичног објављивања оставке, парламент треба да се састане у року од две недеље на заједничкој седници ради избора новог председника.

Председника бира изборно тело од 1.009 политичара, међу којима су чланови Представничког дома и Сената, као и 58 регионалних представника.

Потребна је двотрећинска већина да би председник државе био изабран у прва три круга гласања, док је у четвртом довољна проста већина, или 505 гласова.

Ренцијева странка има 415 чланова у изборном телу.

Аналитичари процењују да је избор новог председника важан за премијера Ренција, који ће желети да на том месту види "пријатељску фигуру", преноси АФП.

Они наводе да је ово важан тест за италијанског премијера будући да мора да нађе име које ће бити у стању да осигура најширу могућу подршку.

Гласање је почело у 15 часова по средњеевропском времену, а очекује се да нови председник не буде изабран у прве три рунде гласања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару