Чешка, фарма свиња на месту ромског логора

Зидови фарме свиња која стоји на месту некадашњег нацистичког радног логора за Роме, Лети, осванули су са сликама силуета људи на крвавој позадини.

Анонимни цртач желео је да подсети да су за Чехе Роми жртве геноцида нижег реда, а влада већ годинама не налази новац да измести фарму свиња са терена логора у коме је страдало неколико стотина Рома, пише дописница агенције Бета.

"Свињац у Летима је срамно подсећање на Аушвиц на чешки начин. Враћам се да средим ствари. Ваш Перак", пише у имејлу који је данас стигао у редакције чешких медија.

Потпис Перак алудира на фиктивног осветника из урбаних митова у време нацистичке управе над Чешком и Моравском током Другог светског рата коме су приписиване диверзије против нацистичког протектората.

"Цртежи су направљени у ноћи између недеље и понедељка. Споменик у самом логору није ишаран ни оштећен али на информативним таблама су се појавили леци", рекла је чешкој новинској агенцији ЧТК портпарол полиције Камила Ингришова Чуржинова.

Плакати који упозоравају да су Чеси неосетљиви према страдњима Рома и њиховом геноциду у режији Хитлерових нациста иако имају симпатија и емпатије за Јевреје и жртве холокауста појавили су се у понедељак са потписом истог измишљеног аутора у Прагу, Брну и некадашњем нацистичком логору Терезин.

Казнени логор Лети на југозападу Чешке нацисти су 1942. године претворили у радни логор за Роме у коме је у суровим условима од тешког рада и болештина од преко 1000 рома у логору страдало 237 а до маја 1943. године око 500 Рома одвучено је у окупирану Пољску у коцентрациони логор Аушвиц-Биркенау.

Према сазнањима историчара, нацисти су побили читавих 90 одсто чешких Рома а рат је преживело у нацистичким логорима свега њих 600.

Социјалистичка Чехословачка подигла је 1950-тих година на месту логора Лети фарму свиња а упркос протестима ромских организација, активиста за људска права и критикама из Европске уније ниједна чешка влада није нашла новац да са тог трагичног места свиње премести.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару