Јапан и Јордан заједно раде на ослобађењу талаца

Заменик јапанског министра спољних послова Јашухиде Накајама рекао је да се нада да ће јапански новинар Кенџи Гото и јордански пилот Муат ал-Касеасбех, које у заточеништву држи Исламска држава, ускоро бити пуштени на слободу. Џихадисти објавили нову-аудио поруку.

Накајама је први званичник који је, осим Кенџија Готоа, поменуо и јорданског пилота кога је Исламска држава киднаповала у децембру прошле године, преноси Бета.

"Надам се да можемо да посвећено и заједно радимо, како би јордански пилот и јапански држављанин Гото могли да се врате кућама са осмехом на лицу", рекао је Накајама, кога је јапански премијер Шинзо Абе задужио да координаира сарадњу Јордана и Јапана, како би двојица талаца била спасена.

Исламска држава запретила је данас у новој аудио-поруци објављеној на интернету да ће убити таоца Јапанца Кенџија Гота као и јорданског пилота.

Човек, који тврди да је Гото, затражио је да се одмах ослободи Ирачанка Саџида ел Ришави, осуђена за покушај самоубилачког бомбашког напада у Јордану 2005. године, пренела је јапанска агенција Кјодо.

У тој наводно Готовој поруци речено је и да је то последња порука те да му је (Готу) преостало још само 24 сата да живи.

Исти глас, који наводно припада Готу, каже да је јорданском пилоту, за кога се верује да га држе џихадисти Исламске државе, остало "још мање" да живи.

У пратећој писаној поруци на енглеском језику наведено је да је то друга порука Готовој породици и јапанској влади, навела је јапанска агенција. 

Исламска држава је новинара Кенџија Готоа заробила у октобру, када је, како се верује, покушавао да спаси 42-годишњег Харуну Јукаву кога је терористичка организација киднаповала неколико месеци раније.

Светски медији су пре неколико дана објавили да је Исламска држава на интернет поставила видео снимак на којем се види један од двојице талаца, Кенџи Гото како држи фотографију убијеног Харуне Јукаве.

Уз то се чује како неко, највероватније Гото, на енглеском језику оптужује јапанског премијера зато што Исламској држави није исплаћен новац који је тражен.

Исламска држава је пре неколико дана запретила да ће убити двојицу јапанских талаца, уколико јој у року од 72 сата не буде уплаћено 200 милиона долара.

Генерални секретар УН Бан Кимун јуче је затражио безусловно пуштање на слободу јапанског новинара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару