Читај ми!

Кијев прогласио ванредно стање на истоку Украјине

Украјинска влада прогласила ванредно стање у ратом погођеним областима Доњецка и Луганска, због ескалације сукоба са проруским снагама. До сада евакуисано 110 од 500 рудара који су остали затрпани у руднику у Доњецку, када је граната погодила трафо-станицу и пресекла довод струје.

Влада је наложила да, због погоршања стања на истоку земље, читава територија Украјине буде у стању високе приправности, рекао је премијер Арсениј Јацењук, преноси Раша тудеј.

"У складу са украјинским законом о цивилној заштити, Кабинет министра одлучио је да подигне безбедносну ситуацију на највиши ниво. Украјинска влада је одлучила да прогласи ванредно стање у Доњецком и Луганском региону", рекао је Јацењук за украјински Интерфакс.

Према његовим речима, ова одлука за циљ има ефикаснију координацију свих владиних служби, како би се осигурала заштита и сигурност грађана Украјине.

Јацењук је такође рекао да ће ванредно стање на истоку земље надгледати посебне владине комисије, на челу са њим, министром одбране и министром за ванредне ситуације.

Ова одлука уследила је након састанка Кабинета министара, који је одржан у седишту Државне хитне помоћи Украјине у Кијеву.

Иначе, украјинска артиљерија погодила је трафо-станицу која снабдева рудник угља Засјатко око поднева по локалном времену у Доњецку, рекао је локални званичник за руску агенцију.

До сада је евакуисано најмање 110 од 500 рудара који су остали затрпани у руднику, каже Едуард Басурин, представник локалних власти. Рудари су безбедно евакуисани, јавља Раша тудеј.

Тај рудник је иначе један од најуспешнијих индустрија Украјине у тој области.

У новим сукобима на истоку Украјине убијено је најмање седам украјинских војника. Као резултат гранатирања, Украјина је изгубила седам војника, а 24 су рањена, рекао је портпарол украјинске војске Владислав Селезњов за АФП.

Министарство одбране самозване Доњецке Народне Републике оптужило је украјинске безбедносне снаге да користе становнике насеља Авдејевка као живи штит, додаје руска агенција Тас.

Портпарол тог министарства Едуард Басурин рекао је да су украјинске снаге гранатирале доњецка стамбена насеља 15 пута током ноћи и да су најгоре погођена подручја градова Докучајевск и Доњецк.

Басурин је додао да су подручја Петровски и Кујбишевски претрпели највећу штету и да милиција, тренутно, покушава да потисне украјинску војску од града Дебалцева.

Амбасадори из Украјине и 28 чланица НАТО-а одржаће данас ванредан састанак на захтев Кијева, на којем ће разговарати о најновијим сукобима у истоку Украјине.

Поред тога, ванредни састанак на тему Украјине је заказао ОЕБС, као и Савет безбедности Уједињених нација.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару