Читај ми!

Нигеријска војска одбранила Мајдугури

Војска Нигерије одбила је напад екстремиста Боко Харама у Мајдугурију, престоници државе Борно на североистоку земље. У нападу екстремиста погинуло најмање осам, а рањено 27 особа.

Ово је кључна победа за нигеријске снаге пошто екстремисти већ контролишу већи део
територије на том подручју, саопштили су нигеријски безбедносни званичници, преноси Танјуг.

У нападу на Мајдугури, који је почео после поноћи, погинуло је најмање осам, а рањено 27 људи, већином цивила, рекли су извори из две болнице, јавља Ројтерс.

Један од очевидаца је рекао да се гранатирање могло чути рано јутрос и да су војни хеликоптери кружили око града, а да се у поподневним сатима ситуација смирила.

На десетине екстремиста и војника је погинуло у окршају, рекао је један војни извор.

Операција чија је мета град Монгуно, 140 километара северно, почео је касније у току дана, али је према безбедносним изворима, у овом граду војска надјачана борбеном моћи Боко Харама.

Многе куће су запаљене у том граду, који се налази око 50 километара од града Баге.

У нападу Боко Харама на град Багу, почетком јануара, према подацима нигеријских власти убијено је 150 људи, док је, према неким извештајима, реч о најсмртоноснијем масакру у шестогодишњој борби екстремиста, у коме је 2.000 људи убијено.

Неспособност војске да се обрачуна са екстремистима представља велики проблем за председника Гудлака Џонатана, који жели да поново буде изабран за шефа државе на изборима у фербуару, а који је јуче посетио престоницу државе Борно.

Опозициони кандидат Мухамаду Бухари требало би да обиђе овај град сутра.

Амерички државни секретар Џон Кери стигао је у Лагос како би позвао кандидате и њихове присталице да поштују резултате председничких и парламентарних избора, указавши на бојазни САД да би постизборно насиље могло да дестабилизује земљу и подрије борбу против Боко Харама.

Боко Харам је заузео на десетине градова и села на североистоку Нигерије у протеклих шест месеци и контролише гранична подручја државе Борно.

Ројтерс наводи да је Боко Харам ослободио 190 заробљеника, који су се вратили у своја села на североистоку, мада има сељана који су и даље задржани у заробљеништву, саопштили су званичници.

"Људи ће бити прослеђени властима у недељу ради помоћи, пошто су њихове куће запаљене када су побуњеници напали село Катарко", навео је локални званичник.

Други званичник је навео да су исламисти ослободили младе мушкарце, жене и децу који су отели 6. јануара, али да још увек држе најмање 20 других.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару