Шојгу: Русија би могла да тужи Француску

Русија би могла да поднесе тужбу против Француске у наредних шест месеци због неиспоручивања носача хеликоптера "Мистрал", најавио је руски министар одбране Сергеј Шојугу.

Шојгу је рекао да ће, уколико уговор не буде испуњен, бити поднета тужба, пренео је Тас.

Руски министар одбране је додао да би процедура могла да потраје шест месеци и да је Русија затражила од Француске званично објашњење због неиспоручивања "Мистрала", како је договорено уговором из 2011. године, преноси Танјуг.

Како је пре два дана навео неименовани званичник Федералног завода Русије за војно-техничку сарадњу, у циљу утврђивања будуће одлуке - да ли ће Русија ићи на суд или дати Француској више времена - Русија је затражила од Француске писано објашњење ситуације.

Француски министар одбране Жан-Ив Ле Дријан изјавио је почетком јануара да за испоруку носача хеликоптера "Мистрал" Русији мора бити поштован режим прекида ватре у Украјини, као и да се мора разрадити мапа пута за решење тог проблема.

"Потребно је да се у том делу Европе поштује режим прекида ватре и да се појави политичка мапа пута која ће омогућити јасну ситуацију и мир у региону", рекао је министар за радио Еуроп-1.

Ле Дријан је додао да види да се предузимају напори, али да "засад они нису осетни и не могу бити проверени, па не можемо да донесемо одлуку", пренела је РИА Новости.

Уговор о испоруци два носача хеликоптера типа "Мистрал" склопиле су 2011. француска компанија ДЦНС и руски Рособоронекспорт, а Француска је требало да испоручи први десантни брод "Владивосток" још 14. новембра али се то није догодило.

Председник Француске Франсоа Оланд је, како преноси руска агенција, изјавио да је одлучио да обустави испоруку "Владивостока" због ситуације у Украјини, а почетком децембра француски премијер Мануел Валс рекао је да сматра да је преурањено причати да је посао "пропао".

Из Москве је више пута поручено да Русија очекује од Француске или испоруку бродова, или повраћај новца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару