Кина, примали мито за организовање хаџилука

Против 32 званичника из западног кинеског региона Синђианг води се истрага због примања мита за организовање хаџилука за муслимане из те области. Кинеске власти наводе да су званичници прекршили дисциплину Комунистичке партије и да су удаљени с положаја.

Синђианг насељавају претежно муслимани Ујгури. Они који желе да оду у свети град Меку у Саудијској Арабији могу то да учине једино у оквиру путовања која организује кинеске власти, јавља Танјуг.

Неколико стотина људи је убијено у протекле две године у насиљу између Ујгура и већинског становништва - Хан Кинеза, а кинеска влада је одговорност за насиље увек пребацивала на муслиманске сепаратисте.

Кинески лист Чајна дејли пренео је да је 14.000 ходочашћа организовано у 2014, а да поједини који су посетили Меку нису били "квалификовани", не објашњавајући шта тачно под тим појмом подразумева, наводи агенција Ројтерс.

"Осим што су организовали хаџилук за неквалификоване људе, званичници су тражили и примали мито или су занемаривали инспекцију ходочашћа", преноси кинески дневник.

Реч је о званичницима из префектуре Кизилсу који су, како се наводи, прекршили дисциплину Комунистичке партије, због чега су одмах удаљени са положаја.

Међу њима су и бивши директор сектора за организовање ходочашћа, затим шеф службе за јавну безбедности и градоначелник најнасељенијег града Артукса. Они су, како преноси Чајна дејли, злоупотребили положај, склапајући уговоре који су им доносили личну корист.

Кина је посебно забринута да би Ујгури који путују у иностранство могли да се повежу са исламским екстремистима.

Групе за људска права тврде да Ујгури покушавају да отпутују како би избегли прогон кинеских власти и критикују Пекинг да ограничава издавање пасоша и спречава путовања Ујгура у иностранство.

Државни медији су јавили и да је полиција у Чангају ухапсила 10 турских држављана под сумњом да су "снабдевали ујгурске терористе лажним пасошима".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару