Либерман: Ердоган је антисемитски силеџија

Министар спољних послова Израела Авигодор Либерман назвао је турског председника Реџепа Тајипа Ердогана "антисемитским силеџијом" и додао да се Европа кукавички на то не осврће.

Aвигодор Либерман се, у обраћању израелским амбасадорима у Европи и Азији, устремио на Ердогана, гласног критичара политике Израела према Палестинцима, јавља Танјуг.

"Цивилизовано, политички коректно ћутање Европе у односу на антисемитског силеџију у суседству, попут Ердогана и његове банде, враћа нас у тридесете," рекао је Либерман, алудирајући на прогон Јевреја у нацистичкој Немачкој, преноси Ројтерс.

"Морамо рећи истину и говорити јасно, ставити то на сто", додао је Либерман, лидер ултрадесне партије Израел наш дом.

Израелски шеф дипломатије се, такође, критички осврнуо на реакцију Европе на прошлонедељни исламистички напад у Паризу, рекавши да је умањена антисемитска природа тих злочина.

"У свету и у Европи, већина дискусија је била о слободи изражавања, екстремизму и исламофобији, " рекао је Либерман о реаговањима на нападе, у којима је убијено 17 људи, укључујући четворицу француских Јевреја у кошер супермаркету.

"Али јеврејски и антисемитски аспекти су једва поменути и то је посебно забрињавајуће," закључио је Либерман.

Односи иземђу Изралеа и Турске, бивше савезнице, јако су погоршани у последњих пет година откако су израелске снаге 2010. упале на турски брод који је носио помоћ Палестинцима у Појасу Газе, са намером да пробије изралексу поморску блокаду.

Девет Турака пропалестинских активиста убијено је у сукобу с израелским морнаричким командосима.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је оштро критиковао Израел док је био премијер и поново откако је прошле године постао председник, подсетио је Ројтерс.

За време седмонедељног рата у Појасу Газе прошлог лета, Ердоган је рекао: "Израелци немају савест, част, понос. Они који осуђују Хитлера дању и ноћу су превазишли Хитлера у варваризму."

Ердоган је, такође, упозорио присталице против испољавања љутње у односу на турске јеврејске становнике, којих има око 17.000.

Либерман је, иначе, појачао своју реторику у односу на читав низ питања, у настојању да задобије подршку за своју партију пред парламентарне изборе 17. марта.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху, с којим Либерман није више у савезништву, критиковао је Ердоганову оцену да му није било место на маршу у Паризу у недељу због рата у Гази.

"Нисам још чуо да је макар један светски лидер осудио изјаве Ердогана", рекао је Нетанијаху групи лобиста за Израле из САД.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару