Читај ми!

Француска, потера за девојком исламистичког нападача

Француске снаге безбедности френетично трагају за девојком исламистичког нападача, док је Француска у жалости због 17 убијених током три крвава дана која су до сржи уздрмала земљу.

21.15 - Турски безбедносни извори рекли Ројтерсу да сарађују са Француском како би лоцирали осумњичену.

18.10 -  Осумњичена је побегла у Сирију преко Турске, преноси Ројтерс позивајући се на сопствене изворе.

16.15 -  Туристкиња у Дизниленду ухапшена јер је тврдила да је партнерка Амедија Кулибалија за којом се трага. Полиција саопштила да је реч о лажној узбуни, преноси Фигаро.

12.30 - Полиција евакуише посетиоце "Дизниленда" из безбедносних разлога. Нових 500 полицајаца обезбеђује Париз, јавља Паризјен.

10.20 - У току је потрага за девојком исламистичког нападача.

9.33 - Париски тужилац: Таоци у супермаркету су убијени пре полицијске акције.

Након што је француски председник Франсоа Оланд упозорио да претње са којима се суочава Француска "нису прошле", а исламистичке групе су упутиле застрашујућа упозорења на нове нападе, снаге безбедности трагају за Ајат Бумедијен, за коју кажу да је "наоружана и опасна".

Она је партнерка Амедија Кулибалија, који је убијен јуче када су снаге безбедности упале у јеврејску продавницу у источном Паризу, где је држао престрављене купце за таоце, наводи АФП.

Он је убио четири таоца током опсаде продавнице и одатле позвао пријатеље апелујући на њих да и они изврше нападе.

Ројтерсу су неименовани турски безбедносни званичници рекли да је она преко Турске отишла у Сирију. Анкара ће сарађивати са Паризом у том случају, рекли су Ројтерсу

Париски јавни тужилац Франсоа Молен рекао је да је све четворо талаца који су страдали у нападу погинуло у тренутку када је нападач ушао у радњу, а не када је полиција покушала да их спасе.

Молен је рекао да је четворо талаца убио нападач Амеди Кулибали када је ушао у супермаркет, док је осталих 15 талаца касније ослобођено, преноси Танјуг.

Молен је додао да је против неколико људи подигнута прелиминарна оптужница у истрази након тродневног насиља које је ужаснуло Француску, јавио је АП.

Међу њима су чланови породице тројице осумњичених за нападе које је полиција у петак убила.

У међувремену, агенција Тас је пренела да је тужилац Молен рекао да је 16 особа ухапшено због сумње да су учествовале у терористичким нападима у Француској.

Он је додао да су ове особе повезане са браћом Куачи, који су извршили масакр у просторијама листа Шарли ебдо, као и са Амеди Кулибалијем, који је убио четворо талаца и полицајца.

Француски председник Оланд је јутрос одржао хитну седницу са министрима кључних ресора, неколико сати после драматичног окончања две истовремене опсаде и убистава двојице браће која су побила 12 људи у нападу на редакцију сатиричног недељника Шарли ебдо.

Француски председник ће сутра присуствовати шетњи јединства у Паризу, у којој ће, како се очекује, учествовати неколико стотина хиљада људи, као и лидери Немачке, Велике Британије, Италије и Шпаније.

Србију ће представљати председница Народне Скупштине Маја Гојковић и министар спољних послова Ивица Дачић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару