Читај ми!

Палестинци признали јурисдикцију суда у Хагу

Међународни кривични суд је саопштио да су палестинске власти званично признале јурисдикцију суда да истражује злочине наводно почињене током летошњег седмонедељног рата у Појасу Газе.

Палестина је пристала на то да МКС испита оно што је почињено од 13. јуна прошле године, када је почела израелска војна операција, али то не значи да ће суд аутоматски започети истрагу, преноси Танјуг.

Палестинци су званично затражили да се придруже суду, чије је седиште у Хагу, што им отвара пут да туже израелске званичнике за ратне злочине на окупираним територијма, а што је разљутило Израел.

Прихватање јурисдикције МКС-а разликује се од приступања Римском статуту, оснивачком споразуму суда. УН сада разматра те документе које су Палестинци поднели да се укључе у суд.

"Првог јануара 2015. године архивар Међународног кривичног суда, Херман фон Хебел, примио је документ палестинске владе у којем се објављује да Палестина прихвата јурисдикцију МКС-а од 13. јуна 2014. године", навео је суд у саопштењу.

Тог дана Израел је започео велики обрачун на Западној обали након отмице и убиства тројице израелских тинејџера, које је касније откривено, а што је довело до читавог низа инцидената и на крају до рата у Појасу Газе, у коме је убијено скоро 2.200 Палестинца и 73 Израелаца.

"Прихватање јурисдикције МКС-а не покреће аутоматски истрагу", додаје се у саопштењу суда.

МКС може да гони индивидуе оптужене за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине, почињене од 1. јула 2002, када је Римски статут ступио на снагу.

МКС има јурисдикцију од тог датума, али они који су се суду касније придружили могу и поред тога одвојено да прихвате ауторитет суда пре него што је статут за њих ступио на снагу.

До данас су 122 земље ратификовале Римски статут. САД и Израел нису то учинили.

Палестинска настојања да се укључе у суд представљају промену стратегије Палестинаца који теже да интернационализују своју кампању за џавност због краха мировног процеса, коме су посредовале САД.

Палестински председник Махмуд Абас потписао је захтев за прикључење суду уз 16 других конвенција након што Савет безбедности УН није усвојио резолуцију која би отворила пут пуној државности.

САД су палестински потез означиле контрапродуктивним. Израел је 2. јунуара блокирао трансфер од 127 милиона долара прихода од пореза које убира у име Палестинаца у знак одмазде за покушај да се јеврејска држава тужи за ратне злочине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару