Курц: Џихадизам већа претња од украјинске кризе

Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц сматра да је украјинска криза претња, зато што се одвија пред кућним прагом Аустрије и подстиче "блоковско размишљање", али истиче да је тероризам Исламске државе опаснији.

Себастијан Курц је у интервјуу агенцији АПА, нагласио да се не могу поредити украјинска криза и тероризам Исламске државе, преноси Танјуг.

"У Украјини постоје борбе, сепаратисти који се боре против украјинске војске. То је сигурно претња по нас, да постоји конфликт у једној земљи која је у нашем суседству", указао је Курц додајући да је претња и чињеница што доживљавамо хладни рат који многи знају само из уџбеника историје.

Према његовим речима "блоковско размишљање" се вратило и супростављени су ставови ЕУ и Русије, што је нешто што обележава политичке, економске, али и безбедносне интересе.

Непосредна претња по безбедност, како сматра, је у овом тренутку тероризам Исламске државе, због концепта индивидуалног џихада, према којем сваки појединац може бити безбедносни ризик.

"Мислимо да је рат у Ираку и Сирији далеко од нас, али морамо бити свесни да постоји више такозваних страних бораца, који су се прикључили терористима из Европе, који тамо силују, убијају, покушавају да избришу верске мањине, и који се делимично враћају у Европу", подвукао је Курц.

Говорећи о текућој години Курц је рекао да се Аустрија, поред украјинске кризе и борбе против Исламске државе посебно фокусирала на регион западног Балкана, регион са којим је културлно, историјски, економски, али и људски највише повезана и где има снажне интересе.

Курц је посебно подвукао да је поносан што је успео да Аустрију поново снажније позиционира као место дијалога, указујући на преговоре о нуклеарном програму Ирана, али и конференције о нуклеарном наоружању и земаља које немају излаз на море.

Истовремено најављује сличне иницијативе у 2015, довођење конференција у Беч, и понуду да се преговори о Ирану наставе на тлу Аустрије, али и конференцију о западном Балкану, која је заказана 27. августа у Бечу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи