Тачерова размишљала о хемијском арсеналу

Тек објављена тајна документа у Лондону показују да је влада Маргарет Тачер разматрала могућност да поново успостави арсенал хемијског наоружања услед, како се наводи, претње која је долазила од Совјетског Савеза почетком осамдесетих година.

Велика Британија је одбацила употребу хемијског и биолошког оружја 1956. године и постепено је почела да уништава своје залихе, подсећа Танјуг.

У некада тајним документима је забележена забринутост званичника министарства одбране што Британија нема адекватан одговор на евентуални хемијски напад СССР-а, осим могућности да једино узврати нуклеарним оружјем.

У то време, ресорно министарство је веровало да Совјетски Савез има више од 300.000 тона нервних агенаса, заједно са другим хемијском оружјем.

Британија се добровољно одрекла својих залиха хемијског наоружања, док су САД гомилале залихе које су достигле тек једну десетину совјетског арсенала, преноси АП.

Британска документа откривају да је Тачер сматрала да је влада показала "немар" тиме што није развила "кредибилан одговор на хемијски напад из Совјетског Савеза".

Тачерова је такође веровала да Американци треба да модернизују свој хемијски арсенал.

Бивша премијерка је ипак закључила да није време да се гради хемијско оружје, али је јавност упозорила да буде свесна "огромне неравнотеже" између совјетских и западних способности.

Мањак капацитета у хемијском оружју назван је "главном пукотином" у војним способностима НАТО-а у тајном документу тадашњег британског министра одбране Мајкла Хеселтина из 1984. године.

Тајне студије показале су да би у случају хемијског напада дошло до масовних страдања, па су званичници веровали да би 33.350 људи умрло уколико би Совјетски Савез успешно извео хемијски напад на важну луку и бродоградилиште Саутемптон.

Друга документа, која су сада објављена, откривају да је размишљано о изградњи "хемијских склоништа" у кућама која би цивили користили у случају напада СССР-а, али да није пронађен одговарајући модел како би та склоништа изгледала.

Поседовање хемијског наоружања у осамдесетим је било законито, али је Британија потписала 1993. Конвенцију о хемијском наоружању која забрањује његову употребу, а забрана је ступила на снагу 1997. године.

Британски Национални архив објавио је ова тајна документа будући да је, према законској одредби, истекао период тајности од 30 година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи