Читај ми!

Пјонгјанг, погрдне речи Обами

Северна Кореја назвала је америчког председника Барака Обаму "мајмуном" због позива биоскопима да прикажу комедију о атентату на њиховог лидера Ким Џонг Уна и запретила "неизбежним смртоносним ударима" због спорног филма.

Пјонгјанг је, такође, оптужио САД за обарање веб-сајтова у Северној Кореји ове седмице, који су се догодили пошто су Сједињене Америчке Државе обећале да ће одговорити на хакерски напад на компанију "Сони пикчерс", продуцента филма, преноси Танјуг.

"Сони пикчерс" је испрва одустао од пуштања филма након напада анонимних хакера, који су подсетили на терористичке нападе на САД 11. септембра 2001, у претњама упућеним биоскопима који би филм приказивали.

Обама је критиковао одлуку "Сонија" и филм је почео да се приказује ове седмице, пренеле су агенције.

Национална комисија за одбрану Северне Кореје саопштила је данас да Обама стоји иза пуштања филма Интервју који је окарактерисала као нелегалан, непоштен и реакционаран.

"Обама се понаша непромишљено у речима и делима, попут мајмуна у тропској шуми", рекао је неименовани званичник севернокорејске Комисије у саопштењу које је пренела званична агенција КЦНА.

"Уколико САД настави у америчком стилу арогантне, безобзирне, произвољне праксе, налик гангстерској, упркос поновљеним упозорењима (Северне Кореје), треба да има на уму да ће њихови пропали политички послови доживети неизбежне смртоносне ударце", рекао је севернокорејски званичник.

Комисија је саопштила да је филм "којим се промовише тероризам, направљен уз умешаност високих званичника америчке администрације", последица непријатељске политике САД према Северној Кореји.

Према речима званичника севернокорејске Комисије, "САД, велика држава, почела је са ометањем интернет операција великих медија у Демократској Народној Републици Кореји, без стида попут деце која се играју жмурки".

Он је оптужио Вашингтон да је хаковање компаније "Сони" повезао са Северном Корејом без јасних доказа.

САД је већ одбацио предлог Пјонгјанга да се спроведе заједничка истрага у вези са хакерским нападом на компанију "Сони".

Северна Кореја је данас изнела противпредлог наводећи да истрага може да буде спроведена приватно, уколико је за САД исувише тешко да открије осетљиве информације.

Амерички филм Интервју је комедија о завери ЦИА да изврши атентат на севернокорејског лидера.

Филм је зарадио више од милион долара од приказивања на дан Божића у више од 300 независних биоскопа, пошто су велики биоскопски ланци, након претњи хакера, одбили да филм прикажу.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи