Читај ми!

Папа позива на међуверски дијалог

Поглавар Римокатоличке цркве Фрања упутио је уочи Божића дуго писмо хришћанима на истоку, позивајући их на међуверски дијалог упркос тешкоћама јер, како је рекао, не постоји други избор.

У писму објављеном на седам језика међу којима и на арапском, папа је оценио да је "међуверски дијалог све потребнији кад ситуација постаје тежа" и да "други пут осим тог не постоји", преноси Бета.

"То је најбољи противотров за искушење према верском фундаментализму. Можете да помогнете муслиманима да представе лепшу слику о исламу, јер многи од њих то желе", навео је папа и додао да многи муслимани понављају да је "ислам религија мира која поштује људска права и заједнички живот".

Фрања је рекао да је потребно да се сви верски поглавари "јасно изјасне против тероризма", охрабрујући "преговоре и дипломатски дијалог".

Алудирајући на екстремисте из Исламске државе, папа је истакао да је забринут због "терористичке организације незамисливих димензија, која чини разна злодела".

"Она погађа и вас, брутално вас терајући из своје земље где су хришћани присутни од апостолских времена", навео је папа, помињући и прогон Јазида, припадника религије која има елементе зороастризма.

Папа је пожелео да сви хришћански таоци, међу којима и православни свештеници, буду ослобођени како би се вратили својим домовима "живи и здрави".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи