Читај ми!

Пјонгјанг поново прети нападима на САД

Северна Кореја запретила је да ће извести нападе на Белу кућу, Пентагон и "цео континентални део САД, који представљају септичку јаму тероризма". Односи Вашингтона и Пјонгјанга још више су се заоштрили због филма "Интервју" чија је тема измишљени атентат на лидера Северне Кореје.

У саопштењу Комисије за националну безбедност у Пјонгјангу оцењено је да амерички председник Барак Обама несмотрено шири гласине да је Северна Кореја оркестирала хакерске нападе на компанију "Сони пикчерс" због њеног спорног филма Интервју, преноси Танјуг.

Комисија, којој председава лидер земље Ким Џонг Ун, упозорила је да је војска Северне Кореје спремна да употреби све облике ратне машинерије против Вашингтона.

"Наш најжешћи одговор биће чврсто усмерен на Белу кућу, Пентагон и цео континентални део САД – септичку јаму тероризма, чиме ћемо надмашити противодговор који је најавио Обама", наводи се у саопштењу.

Компанија "Сони пикчерс" нашла се на мети хакерских напада због свог филма Интервју, који говори о измишљеном атентату на лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна.

Федерални истражни биро води истрагу о хакерском нападу на компанију за који се сумња да је изведен из Северне Кореје, иако та земља одбацује умешаност у сајбер активности против "Сонија".

Амерички председник Барак Обама најавио је јуче да ће Вашингтон "пропорционално" одговорити на нападе, као и да ће размотрити да ли да Северну Кореју поново врати на листу земаља које спонзоришу тероризам.

Напад и претње хакерских група приморали су "Сони пикчерс" да повуче комедију Интервју, која је требало да буде премијерно приказана у биоскопима током божићних празника.

Хакерска група која је себе назвала "Чувари мира" објавила је саопштење у којем обећава "горку судбину" за оне који буду ишли да гледају филм, а њујоршка премијера је већ отказана.

У међувремену, Северна Кореја је саопштила да неће учествовати на данашњем састанку Савета безбедности на коме ће се први пут разматрати ситуација у вези са људским правима у тој земљи. 

Пјонгјанг за то оптужује Сједињене Државе и њене савезнике да користе питање људских права као оружје за свргавање руководства земље.

Ако Савет безбедности предузме било какву акцију, "можда ћемо предузети неопходне мере", рекао је севернокорејски дипломата Ким Сонг, али није прецизирао детаље.

Северна Кореја је већ упутила оштро упозорење прошлог месеца, запретивши да ће наставити нуклеарне тестове, пошто је Комитет за људска права Генералне скупштине УН гласао да се питање људских права у тој земљи упути Савету безбедности.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи