Читај ми!

САД разматра статус Северне Кореје

Амерички председник Барак Обама каже да САД разматра да ли да Северну Кореју поново стави на листу држава које спонзоришу тероризам.

Након што је Северна Кореја означена као кривац за сајбер напад на "Сони пикчерс", Барак Обама је рекао да ће се статус те државе систематски разматрати, преноси Танјуг.

"Ми ћемо то поново размотрити кроз процес који је већ у току. А ми такве судове не доносимо само на бази дневних новости. Ми систематски разматрамо оно што је учињено", истакао је Обама у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Амерички председник напомиње како сајбер напад на компанију "Сони" не сматра "чином рата", већ пре као сајбер вандализам, за који је окривљена Северна Кореја.

Према агенцији Ројтерс, напад је приморао "Сони пикчерс" да повуче комедију "Интервју", која је требало да буде премијерно приказана у биоскопима током божићних празника.

"Не, не мислим да је то ратни чин. Мислим да је то сајбер вандализам који пуно кошта, који је веома скуп. То схватамо врло озбиљно. Одговорићемо сразмерно", рекао је Обама.

Сједињене Америчке Државе су раније затражиле од Кине да помогне у заустављању сајбер напада из Северне Кореје.

"Разговарали смо са Кинезима о размени информација и изразили забринутост због овог напада", рекао је агенцији АФП неименовани званичник америчке администрације.

САД и Кина су прошле године оформиле специјалну групу која је задужена за питања сајбер безбедности.

Северна Кореја је негирала да има везе с хакерским нападом на холивудски студио, а потом је предложила покретање заједничке истраге са САД.

"Путин није шаховски мајстор"

Амерички председник је рекао да његов руски колега Владимир Путин не може да га превари чињеницама из украјинске кризе.

Путин "није шаховски мајстор који може да превари Запад и Обаму", рекао је председник САД-а у интервјуу пре одласка на Хаваје, где традиционално проводи божићне празнике са породицом.

Према његовим речима, Путинова политика и санкције Запада Русији довеле су ту земљу у кризу.

"Сада је на челу пада своје валуте и велике финансијске кризе а то не личи на неког ко је у могућности да превари САД", рекао је Обама.

Руска валута је последњих дана забележила рекордан губитак вредности услед пада цена нафте и гаса и санкција Запада Русији због украјинске кризе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи