Читај ми!

Офанзива коалиционих снага на џихадисте

Коалиционе снаге предвођене САД извеле су 16 ваздушних удара на положаје Исламске државе у Ираку и Сирији, саопштила је америчка војска.

Коалиционе снаге су извеле 13 ваздушних напада у Ираку и три у Сирији користећи борбене авионе, бомбардере и друге летелице, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Четири напада су изведена близу Синџара на северу Ирака, у којима су уништене зграде ИС, тактичке јединице и возила.

Мета су били и ирачки градови Тал Афар, Рамади, Мосул и Бајџи, пренео је Ројтерс.

Напади у Сирији су били близу курдског града Кобанеа, недалеко од турске границе, додаје се у саопштењу.

Лидер ирачких Курда Масуд Барзани поздравио је победу над екстремистима Исламске државе током посете планини Синџар, коју су џихадисти држали месецима.

Хиљаде курдских бораца, пешмерги, покренули су у среду операцију уз подршку коалиционих снага из ваздуха, чиме је окончана друга опсада планине Синџар ове године.

"У протеклих 48 сати, пешмерге су отвориле два главна пута за планину Синџар", рекао је Барзани и додао да је ослобођен и већи део центра града Синџара, мислећи на град смештен јужно од планине, пренео је АФП.

Барзани је рекао да би прешмерге могле да учествују у операцији поновног заузимања Мосула. "Узећемо учешћа ако ирачка влада то од нас затражи и наравно да имамо своје услове", рекао је Барзани, не прецизирајући о којим је условима реч.

Сиријска Опсерваторија за људска права, група за мониторинг са седиштем у Лондону, саопштила је да су коалиционе снаге у Сирији гађале подручје северно од другог по величини града Алепа.

Директор Опсерваторије Рами Абдел Рахман изјавио је да је изведено најмање 12 ваздушних удара на места која никада раније нису гађана и да су погођени положаји Исламске државе, као и складишта оружја. "Напади би могли да помогну побуњеницима и Фронту Ел Нусра у борби против Исламске државе", рекао је Рахман.

Офанзива екстремиста Исламске државе, који су у јуну заузели велике делове северног и западног Ирака и суседне Сирије, наишла је на жестоке критике међународне заједнице.

Ваздушни удари коалиционих снага предвођених САД почели су у августу као подршка локалним снагама на терену које настоје да потисну џихадисте.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи