Евроскептицизам Камеронов адут на изборима?

Британија треба да обавести Европску унију да намерава да изађе из тог блока, како би могла да преговара о новој позицији пре референдума о чланству у ЕУ 2017. године, рекао је Овен Пaтерсон, бивши министар у влади Дејвида Камерона.

Премијер Камерон је, подсећа Ројтерс, обећао да ће поново да преговара о условима чланства Британије у ЕУ пре одржавања тог референдума, у случају да буде поново изабран на исту функцију на парламентарним изборима у мају наредне године, јавља Танјуг.

Патерсон који је, до летње реконструкције Владе, био четири године у Кабинету, рекао је да Камерон треба да на изборима у мају води кампању и на обећању да ће и званично обавестити ЕУ да Британија жели да напусти блок, пише лист Тајмс.

Патерсон је рекао да Камерон треба да обећа да ће поштовати члан 50 Лисабонског споразума, у којем се прецизира како једна чланица може да напусти ЕУ, чиме би се оснажио положај Британије у разговорима који ће претходити референдуму о изласку из ЕУ.

"Или ће нам дати нови споразум или можемо да гласамо о изласку из ЕУ 2017", рекао је Патерсон у интервјуу за Тајмс, наводећи да ће такав потез Камерона дати ЕУ две године да изађе с новим споразумом са Британијом.

Овакав Патерсонов коментар смањује притисак на Камерона, с озбиром на то да је британска партија УКИП, која се залаже за излазак из ЕУ, прошле седмице добила и друго место у Парламенту, наводи Ројтерс.

Страх од "конкуренције"

Због успеха те странке, Камерон је под притиском да пооштри приступ према Европи, а неки чланови његове странке страхују да би УКИП могао осујетити њихову победу на изборима 2015. године. УКИП је освојио више нових одборничких места него било која друга странка на локалним изборима у Енглеској.

Камеронови конзервативци изгубили су 21. новембра друго посланичко место због победе антиевропске Странке за независност Велике Британије (УКИП) на изборима у Рочестеру, што је тежак ударац и најављује могуће политичке немире у идућој изборној години.

УКИП, која придобија незадовољне бираче користећи растући страх од имиграције, поразила је Камеронову партију на ванредним изборима у Рочестеру и Струду шест месеци пре националних избора, подсетила је британска агенција.

Камеронови конзервативци, али и Лабуристичка странка суочени су са све снажнијом УКИП и шкотским националистима који би могли да уруше двопартијски систем који је на снази од 1945. године.

Такође победа УКИП, која се залаже за излазак Велике Британије из ЕУ и смањење имиграције, могла би водити удаљавању Лондона од Брисела.

Како би стао на пут УКИП-у, Камерон је обећао тврђи курс Лондона према ЕУ и најавио референдум о чланству 2017.

Он, међутим, још није тачно дефинисао промене које жели у савезу са партнерима у ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи