Продужени преговори са Ираном

Рок за постизање коначног споразума о иранском нуклеарном програму продужен је до краја јуна 2015. године пошто на разговорима у Бечу није постигнут свеобухватни договор до првобитног рока, рекао је британски министар спољних послова Филип Хамонд.

Шеф британске дипломатије је истакао да је остварен добар напредак у преговорима, али да није било могуће постићи споразум до првобитног рока који је био данас у поноћ.

"Према томе продужили смо (преговоре) до 30. јуна 2015. године", рекао је Хамонд, јавља АП, преноси Бета.

Хамонд је рекао да ће се Ирану одмрзавати средства у вредности од 700 милиона долара месечно током наставка преговора.

"Преговори ће се наставити наредних недеља да би се дошло до споразума", рекао је један ирански извор близак делегацији те земље у Бечу.

Амерички државни секретар Џон Кери и министар спољних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф сложили су се јуче да почну консултације о наставку преговора и после вечерашњег истека крајњег рока.

У међувремену, израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је да види могућност за наставак и појачање економског притиска на Техеран.

Бенјамин Нетанијаху је у интервјуу за Би-Би-Си оценио да је тренутни застој у преговорима много бољи него договор за који се Иран залаже.

Према његовим речима, тај договор, који он описује не као "лош", већ као "ужасан", оставио би Иран са могућношћу да обогаћује уранијум за атомску бомбу док се укидају санкције.

Договор за који би свет требало да се залаже је да се "размонтира капацитет Ирана да прави атомске бомбе и тек онда да се укину санкције", рекао је Нетанијаху, како јављају израелски медији, преноси Танјуг.

У извештају Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) данас је објављено да је Иран смањио своје залихе слабо обогаћеног уранијума и предузео још неке акције, како би се ускладио с одредницама прошлогодишњег привременог нуклеарног споразума са светским силама. 

Шест светских сила (САД, Русија, Француска, Велика Британија, Кина и Немачка) желе да Иран смањи свој нуклеарни програм, а заузврат да му буду укинуте санкције УН.

Техеран тврди да не покушава да развије нуклеарно оружје, већ да његов нуклеарни програм служи искључиво за мирнодопске сврхе да би развио атомску енергију.

У циљу налажења решења за спорно питање, привремени Женевски споразум постигнут новембра 2013. године, предвиђа обустављање дела нуклаерних активности Ирана, а заузврат су тој земљи укинуте неке од санкција.

Споразум је направљен за период од шест месеци и важи од јануара ове године. У јулу је продужен за четири месеца, како би се великим силама и Ирану омогућило да постигну коначан договор о решењу спорног иранског нуклеарног програма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи