Читај ми!

Обама: Хилари би била одлична председница

Амерички гласачи желе да осете "мирис нових кола" у трци за Белу кућу 2016, каже председник Барак Обама и тврди да та нова кола представља Хилари Клинтон, за коју сматра да би била одличан председник.

Амерички председник рекао је у интервјуу за ТВ Еј-Би-Си да су гласачи заинтересовани за некога ко иза себе нема "толику километражу" као он и ко ће окретнути "нову страницу", пренео је АП.

По Обамином мишљењу, више потенцијалних кандидата Демократске странке би могли да буду "сјајни председници" САД, али је од њих по имену навео само Хилари Клинтон, за коју признаје да се не слаже са њим по свим питањима, преноси Танјуг.

Клинтонова је једна од моћних лидера Демократске странке, са богатом историјом у политици.

Након што је била прва дама савезне државе Арканзас, током два председничка мандата свог мужа Била Клинтона била је прва дама Америке, да би по истеку његовог мандата била изабрана за америчког сенатора, подсећа АП.

Након што је Демократска странка 2008. номиновала Обаму, а не њу за свог председничког кандидата и пошто је он изабран, истакла се као државна секретарка САД током Обаминог првог председничког мандата.

Међу демократама Клинтонова, како показују анкете јавног мњења, ужива највећи углед од свих потенцијалних председничких кандидата, укључујућићи и садашњег америчког потпредседника Џозефа Бајдена, који не искључује могућност да трећи пут покуша да уђе у Белу кућу.

Према анкети јавног мњења АП из јула, осам од 10 демократа има позитивно мишљење о Хилари Клинтон, док повољно мишљење о њеном евентуалном противкандидату за номинацију, Бајдену, има 71 проценат демократа.

У председничкој трци 2016. могао би да се понови дуел између једног представника породице Клинтон и представника породице Буш.

Кандидат Републиканске странке за председнички положај могао би да буде бивши гувернер Флориде Џеб Буш, чији су отац Џорџ Буш и брат Џорџ Буш били у своје време председници САД - отац један, а брат два мандата, наводи АП.

Од 1988. године три од четири председника САД су носила презиме Буш или Клинтон.

Међу републиканцима Џеб Буш је, према поменутој анкети, најпопуларнији потенцијални кандидат за председничку номинацију и о њему позитивно мишљење има 56 одсто чланова те странке.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи