Читај ми!

Украјина се сећа Стаљина и велике глади

Одржана комеморација умрлима од велике глади која је опустошила Украјину у доба Стаљина. Смрт милион људи у "Холодомору" оставила трауматично сећање у тој земљи. Председник Петро Порошенко поручио да Стаљинови духовни потомци нису нестали у магли историје, већ да "воде крвави пир" на истоку Украјине.

Председник Украјине Петро Порошенко је, на комеморацији умрлима од велике глади, повукао историјску паралелу са садашњим ратом против проруских активиста на истоку његове земље, преноси Танјуг.

Порошенко, премијер Арсениј Јацењук и неколико чланова владе положило је венце пред споменик милионима сељака којима је гладовање наметнуо Стаљинов режим завођењем принудне колективизације пољопривреде током тридесетих година.

"У то време се против Украјине водио такође необјављени, али ипак врло реалан рат", рекао је Порошенко, поредећи то доба са садашњим смртоносним сукобом проруских активиста и украјинске војске који хара истоком земље више од седам месеци.

Кијев и Запад тврде да Русија подржава активисте у источним крајевима, испоручујући им и оружје и борце, шаљући чак и војне јединице, што све Москва пориче.

Велика глад у Украјини од 1932. до 1933, или "Холодомор" на украјинском, проузроковала је смрт милиона људи и оставила дубоко трауматично сећање у тој земљи.

Већина историчара сагласна је данас о одговорности совјетских власти и њиховог вође, Јосифа Висарионовича Џугашвилија - Стаљина за глад, али остаје питање да ли је гладовање проузроковано намерно.

"Изгледа да духовни потомци Стаљина - Каганович и Постичев (који важе за 'архитекте' 'Холодомора') нису нестали у магли историје. Они воде крвави пир на нашој територији источне Украјине која је под контролом проруских побуњеника", рекао је Порошенко.

"Они тамо понављају злочине из доба Холодомора", додао је председник.

Према подацима УН, сукоб проруских активиста и украјинске војске однео је више од 4.300 живота, а 930.000 људи је расељено од средине априла када је почео рат.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи