Читај ми!

Путин: Постоји решење за украјинску кризу

Руски председник Владимир Путин убеђен је да мора да постоји начин да се реши криза у Украјини. Путин је у интервјуу за немачку телевизију АРД рекао и да је забринут због опасности од етничког чишћења на истоку Украјине.

Владимир Путин је у полусатном интервјуу емитованом на АРД-у у ударном недељном термину, правдао руску анексију Крима. Апеловао је на срца и осећања немачких гледалаца, рекавши да односи Русије и Немачке никада нису били бољи и истакао да би била срамота то одбацити, пренео је Ројтерс.

"Да ли је могуће решење за ту ситуацију. Јесте, убеђен сам да оно постоји", рекао је Путин, преноси Танјуг.

Критиковао је украјинску владу за употребу силе, а не дијалога, против супарника на истоку земље, што је изазвало кризу.

"Рећи ћу отворено, веома смо забринути што би могло да дође до етничког чишћења. Плашимо се окретања према неонацизму. Има људи са кукастим крстовима на рукавима који иду унаоколо, и оружаних снага са СС симболима на шлемовима. Због тога страхујемо да постоји окрет у том правцу. То би била катастрофа за народ у Украјини", рекао је Путин.

Руски председник, који је некада радио за КГБ у Источној Немачкој и течно говори немачки, интервју је скоро у целини дао на руском. Интервју је снимљен у Владивостоку у четвртак.

Путин сматра да Украјина има светлу будућност, мада треба да постоји оквирни план тако да би се све мањине тамо осећале као код куће.

"То је велики народ са великим људима", рекао је Путин. "Међутим, недостаје само једна ствар – разумевање. Да би били успешни, стабилни и просперитетни, свако има потребу да се осећа као да је код своје куће, без обзира на то који језик говори, да ли мађарски, руски, украјински или пољски", навео је Путин.

"Крим као Косово"

Руски председник тврди да је анексија Крима била легитимна према међународним законима и демократска, јер су и регионални парламент и грађани гласали за то на изборима.

Путин је, између осталог, рекао да се на Криму није десило ништа другачије од онога што се догодило на Косову, оценивши косовски случај као преседан и пример за то да међународне инстанце дефинишу међународно право кроз своју праксу.

Новинар је Путина упитао да ли мисли на пресуду Међународног суда правде према којој је Косово имало право на самоодређење и да су грађани Косова могли да гласају о томе желе ли сопствену државу ил не.

"Управо тако. Али не само то: ту је стајало оно најважније, да када је реч о самоодређењу, народ који живи на одређеној територији, није обавезан да о томе пита државу на чијој територији се тренутно налази. Дозвола централне владе за спровођење мера самоодређења није потребна. То је најважније. На Криму се није десило ништа друкчије од онога што се десило на Косову", рекао је Путин.

"Тамо је независност проглашена одлуком парламента. На Криму није само парламент донео одлуку, већ је одржан и референдум. И његов резултат је био убедљив. Шта је демократија? Сви то знамо. Шта је 'демос'? Народ. Демократија је право народа. У овом случају право на самоодређење," рекао је Путин. 

Изненађен реакцијом Запада 

Путин је рекао да су руски војници ангажовани како би спречили крвопролиће и да је био изненађен реакцијом на Западу.

"Сматрамо да је реакција била потпуно неодговарајућа на оно што се догодило", рекао је руски председник и истакао да је чврсто убеђен да Русија ни на који начин није нарушила међународни закон.

Путин је рекао да он и немачка канцеларка Ангела Меркел раде на смиривању ситуације у Украјини. "То је у нашем интересу... и ми радимо на тражењу заједничког решења и заједничког политичког оквира. Спремни смо за то, али то ће уродити плодом ако радимо заједно."

На питање да ли је правио било какве грешке, Путин је рекао да се оне увек праве и у послу и приватном животу.

"Сви греше. Међутим, важно је да се реагује на време, анализира и схвати да је била грешка а онда промени понашање, а не да се заглави у ћорсокаку", рекао је Путин.

Путин је похвалио немачко-руске односе, а агенција Ројтерс напомиње да су немачки водећи индустријалци били најоштрији противници економских санкција Европске уније Русији.

"Уколико посматрате атмосферу између Русије и Немачке у последњих 10 или 15 година, не знам да ли је икада раније постојао тако добар период. Мислим да није. Сматрам да је то веома добра основа за унапређивање не само билатералних односа већ и односа између Русије и Европске уније, па и више од тога, за глобалне односе. Била би срамота да све то изгубимо", закључио је Путин.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи