Вођа Хамаса: Тунели су за одбрану, а не за напад

Вођа политичког крила Хамаса Калед Машал порекао је израелске тврдње да је мрежа подземних тунела, које је његова исламистичка организација прокопала испод границе Појаса Газе и Израела, била намењана нападима на пограничне градове.

Калед Машал је у интервјуу за амерички магазин Венити фер оптужио израелску владу да је искористила тунеле као претекст да покрене копнену операцију на Појас Газе у недавном рату, преноси Танјуг.

"Молим вас да узмете у обзир када смо користили тунеле. Користили смо их када је Израел покренуо рат против нас. Тако да су они можда названи офанзивни тунели, али заправо су били дефанзивни. Да су били офанзивни, Хамас би их користио пре рата. Али када је Израел водио агресију против нас користили смо тунеле да се убацимо иза позадинских линија израелске армије, која је водила рат у Гази", рекао је Машал, преносе израелски медији.

Лидер Хамаса, који живи у изгнанству у Катару, такође је одбацио тврдње да је његова исламистичка организација планирала летошњи рат који је трајао 50 дана. Рат је избио након отмице и убиства тројице тинејџера, ученика јеврејске верске школе, на Западној обали.

"Нисмо покренули рат на основу неких калкулација и онда открили да смо претрпели губитке", рекао је Машал.

Тврди да им је рат наметнут и да су се једноставно бранили.

"Ожалошћени смо због губитка живота али ко би требало да сноси одговорност. Израелци - политичари, војска и безбедносни лидери. Што се тиче нас ми смо се одржали наше принципе у рату. Омели смо Нетанијахуову заверу (да постигне политичке поене покретањем рата)", поручио је Машал.

Он је такође рекао да иако Хамас није дао директне инструкције за отмицу тројице тинејџера, није ни одвраћао од таквог потеза.

"Када је та операција покренута ја сам рекао за медије да нисмо имали информацију. Нисам могао ни да потврдим, ни да порекнем," рекао је Машал и додао: "Касније и када је израелска истрага то показала, испало је да је група Хамаса на Западној обали убила та три насељеника. Тако да је то заправо била операција коју је извела група Хамаса.

Машал је навео да питање сада гласи: да ли је та операција била легитимна или није.

"Била је легитимна. Зашто? Рекао сам вам: Право је законитих власника земље на Западној обали, било да су их Хамаса или друге организације да пруже отпор против окупатора, без обзира да ли су израелска војска или насељеници. То је тако једноставно", тврди лидер Хамаса.

Машал је такође рекао да у руководству Хамаса никада не издају наредбе да се изведе операција или да се заустави, већ се баве уопштеном политиком да постоји окупација и да је део стратегије отпор.

На питање које је сам поставио - да ли постоји контрола над онима који раде на терену - рекао је да постоји и да када се пристане на прекид ватре и то постане одлука руководства, они који раде на терену морају се томе повиновати, али руководство се не меша у извршење нити наређује да се нека операција изведе, а друга не.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи