Читај ми!

Џихадисти одрубили главе заробљеним Курдима

Екстремисти Исламске државе одсекли су главе курдским борцима, било их је девет укључујући и три жене, који су заробљени у сукобима недалеко од сиријско-турске границе. Ердоган: Борићемо се против Исламске државе.

На фотографијама постављеним на друштвеним мрежама виде се главе жена положене на блок цемента у граду Џараблусу, у северној Сирији, који држе екстремисти, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права, преноси Бета.

Агенција АП наводи да веродостојност фотографија није могла независно да буде потврђена, али да оне одговарају извештавању агенције о том догађају.

Опсерваторија је навела да је деветоро Курда заробљено током борби око северног сиријског града Кобанија, такође познатог као Ајн ел Араб, око кога се воде жестоки окршаји од средине септембра, када је Исламска држава почела напад са циљем да освоји ту област.

Како је саопштено, екстремисти из Исламске државе су на три километра од курдског града Ајн ел Араба, а током ноћашњих борби погинуло је десетине екстремиста и курдских бораца.

"Иако су слабији, и бројчано и војно, курдски борци одбијају да се повуку и жестоко бране град од џихадиста", рекао је агенцији АФП директор Опсерваторије Рами Абдел Рахман.

"За њих је то питање живота или смрти", додао је директор Опсерваторије.

Стотине курдских бораца суочено је с хиљадама џихадиста који поред тенкова имају и тешку артиљерију и вишецевне лансере ракета од 220 милиметара.

"Курди су наоружани 'калашњиковима', совјетским митраљезима ДШК и ракетним бацачима РПГ", додаје Абдел Рахман.

Ако заузму Ајн ел Араб, под контролом џихадиста ће онда бити дуг појас на северу Сирије дуж границе са Турском.

Ердоган: Турска ће се борити против Исламске Државе

Због напада џихадиста, најмање 160.000 људи је од половине септембра избегло у Турску.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган каже да ће се та замља борити против Исламске државе и других "терористичких" група у региону, али ће се држати свог циља - да види сиријског председника Башара ел Асада свргнутог с власти.

"Ефикасно ћемо се борити и против Исламске државе и свих других терористичких организација у региону. То ће увек бити наш приоритет", рекао је Ердоган обраћајући се посланицима у парламенту, пренео је Ројтерс.

"Наш приоритетни циљ ће и даље бити уклањање сиријског режима, помоћ у заштити територијалног интегритета Сирије и подстицање уставног, парламентарног система који обухвата све њене грађане", рекао је Ердоган.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи