Читај ми!

Бозај: Исламска држава претња 21. века

Амбасадор Турске у Београду Мехмет Кемал Бозај каже да Турска као велика држава може да се избори с приливом сиријских избеглица, али да је опасност коју представља Исламска држава заједничка одговорност и безбедносни проблем читаве међународне заједнице.

Амбасадор Турске у Београду Мехмет Кемал Бозај у интервјуу агенцији Бета каже да ће Турска учествовати у напорима међународне заједнице у борби против Исламске државе и да у њима већ учествује тиме што је примила сиријске избеглице.

"Турска је велика држава и може сама да се избори са проблемом избеглица, али ово је заједничко безбедносно питање и одговорност. Требало би се позабавити и узроцима проблема (ширења Исламске државе), а за то је потребна заједничка акција", поручује Бозај.

Према његовим речима, Турска сматра да ће се без решавања проблема са екстремистима у Сирији и Ираку, прилив избеглица наставити, и да је то проблем међународне заједнице.

"Исламска држава није ватра само у нашем суседству, већ проблем 21. века, проблем који ствара тензије међу цивилизацијама и религијама, а прикривајући се иза свог назива они се крију иза ислама, али то нема везе с религијом, што све земље света знају", каже амбасадор Бозај.

Додаје да та терористичка група жели да створи хаос и помогне другим круговима моћи.

"Напетост је велика, конфликт и рат у суседству су проблем. Треба заједно да се боримо против тога. Сада нам је потребна заједничка свеобухватна стратегија и безбедносно мере против Исламске државе", истиче амбасадор.

Као једно од решења Бозај наводи успостављање безбедносне зоне унутар Сирије и зоне безбедног ваздушног простора.

"Потребно је успоставити безбедну зону унутар Сирије, како би становништво остало на својој територији, јер нико не воли да буде избеглица. Треба да им покажемо, као међународна заједница, да могу да остану у својој земљи и да можемо да им гарантујемо безбедност", објашњава турски амбасадор у Београду.

Бозај подсећа да је Турска кроз историју отварала врата свим угроженим људима и суочавала се с проблемом избеглица често, будући да је на раскрсници цивилизација, између Азије и Европе.

Према његовим речима, овога пута је проблем са сиријским избеглицама који беже пред екстемистима Исламске државе веома велики, јер се њихов број у Турској попео на 1.550.000 до данас, а турске власти су већ потрошиле 3,5 милијарди долара на збрињавање избеглих.

"Избеглице су смештене у одговарајући привремени смештај и имају добре животне услове, а турске власти користе сва могућа средства за омогућавање најбољих услова, али међународна заједница мора да помогне у једном тренутку", истиче амбасадор.

Турска ће, каже, учествовати у напорима међународне заједнице у борби против Исламске државе, али је потребно увидети и шта је узрок проблема - погрешне политике власти у Сирији и Ираку које су водиле отуђењу народа.

"Грешке и погрешне стратегије у ирачком рату на које је Турска упозоравала, довеле су до тога да се отуђи део становништва, турске власти су упозоравале и ирачке власти и све релевантне стране да ће то водити још већим проблемима", истиче амбасадор Мехмет Кемал Бозај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи