Читај ми!

Забринутост због раста броја џихадиста

Француски министар унутрашњих послова Бернар Казенев каже да је број француских држављана који су се придружили радикалним исламистима у Ираку и Сирији ове године значајно порастао.

Бернар Казенев је рекао да је број француских радикалних исламиста у региону Ирака и Сирије ове године порастао за 74 одсто, и да их сада има око 1.000, преноси Танјуг.

Казенев је прецизирао да ова бројка подразумева и француске исламисте који су путовали у Сирију и Ирак, или су се вратили из тих земаља, као и оне исламисте који тек планирају да путују.

Француска је била прва држава која се придружила САД у ваздушнима нападима на циљеве Исламске државе у Ираку.

Министар је нагласио и да Париз интензивно прати активности групе коју је амерички Стејт департмент прошле седмице идентификовао као француски огранак Исламске државе.

У међувремену, широм света настављају се хапшења присталица Исламске државе.

Притворен је израелски Арапин осумњичен да подржава Исламску државу. То је једно од првих хапшења у јеврејској држави повезано са том организацијом џихадиста.

Полицијска портпаролка Луба Самри рекла је да је двадесетчетворогодишњак из села Кфар Каре, на северу Израела, ухапшен крај Тел Авива, али га није именовала.

Израелски радио је јавио да ухапшени предаје исламске студије у средњој школи у Кфар Кари. Током претраге његове куће нађена је застава Исламске државе и литература џихадиста.

Израелски лист Хаарец објавио је да је против другог израелског Арапина, Ахмеда Шурбаџа, подигнута оптужица у мају јер се борио за ту организацију у Сирији.

Израел се граничи са Сиријом, у којој Исламска држава контролише део територије на истоку, укључујући већину главних нафтних поља у ратом разореној земљи.

Почетком септембра Израел је ставио Исламску државу на листу нелегалних организација, укључујући њене чланове, оне који је финансијски подржавају и симпатизере.

Портпаролка полиције Самри је рекла да безбедносна служба Шин бет истражује друге особе осумњичене за повезаност са Исламском државом.

За двадесетчетворогодишњака ухапшеног у мају се верује да је путовао у Сирију преко Турске у јануару, а ухапшен је на међународном аеродрому Бен Гурион када се вратио 20. априла.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи