Читај ми!

Пекинг: Протести у Хонгконгу незаконити

Званичници Пекинга оценили су протесте у Хонгконгу као незаконите. Демонстранти који од владе Хонгконга траже демократске реформе поставили су рок до среде, 1. октобра, за испуњавање услова. Сутра ће бити саопштени даљи планови Покрета грађанске непослушности "Окупирај".

Званичници Пекинга масовне протесте за промену регулативе за избор градског челника у Хонгконгу оцењују као незаконите, преноси Танјуг.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Хуа Ђунђинг рекла је да се у Хонгконгу од недеље одржава "нелегалан скуп након којег је уследила серија незаконитих активности".

"У потпуности верујемо и дајемо подршку влади Хонгконга да реши ово питање", рекла је кинеска званичница и упозорила друге државе да не коментаришу догађаје у Хонгконгу, јер је реч о унутрашњој ствари Кине.

"Опомињемо стране ван Кине и позивамо их да се не мешају у унутрашња питање Кине на било који начин", упозорила је Хуа.

Британски премијер Дејвид Камерон забринут је због сукоба полиције и демонстраната на протестима у Хонгконгу.

На питање да ли има обавезу да говори о тим догађајима, Камерон је за Скај њуз рекао да осећа "дубоку обавезу".

"Када смо постигли споразум са Кином, били су и детаљи у њему који се тичу важности да се људима Хонгконга омогући демократска будућност у оквиру ова "два система". То је позиција коју истичемо. Наравно да сам дубоко забринут у вези са оним што се догађа и надам се да ово питање може да се реши", подвукао је Камерон.

Лидер Хонгконга Леунг Ђунјинг претходно је изјавио да су се протести покрета грађанске непослушности "Окупирај центар" отели контроли.

Кинески председник Си Ђинпинг за сада се није оглашавао у вези са демонстрацијама, као ни било који други званичник Комунистичке партије.

Кинески државни медији преносе пак да се Пекинг "неће предати, али да ће сачекати реакцију јавности пре него што се обрачуна са демонстрантима".

Народни дневник је на свом веб-сајту навео да демонстранти представљају "мањину која је уништила владавину права" у граду.

Лист Глобал тајмс оцењује да ће "плима да се окрене против противника", уколико Пекинг остане чврсто при свом ставу.

"Централна влада се неће повући због хаоса који су створили опозиционари", упозорава лист.

Власти Хонгконга саопштиле су да повлаче припаднике интервентне полиције с улица, после ноћи сукоба са демонстрантима. Полицијски кордони су у недељу покушали да спрече већу групу демонстраната да дође до центра града.

Демонстранти протестују због недавне одлуке кинеске владе да ограничи домет изборне реформе за прве изборе лидера Хонгконга, 2017. године.

Кинеске власти раније су обећале да ће у Хонгконгу 2017. године бити организовани избори, али су касније саопштиле да ће претходно бити неопходно да кинески Одбор за именовање одобри листу кандидата.

Квартови Хонгконга у којима се одржавају протести од јутрос су мирни, а велике и обично прометне саобраћајнице пусте. Грађани на посао иду пешице.

Многе аутобуске линије не раде или су возила преусмерена, а станице подземне железнице су затворене.

Протести који трају већ неколико дана су уједно и најмасовнији протести у Хонгконгу од повратка под контролу Пекинга 1997. године, а предводе их хиљаде незадовољних студената и грађана.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи