Читај ми!

Шпанија, суспендован декрет о референдуму

Уставни суд Шпаније прихватио је захтев владе у Мадриду да оцени уставност закона о референдуму, усвојеном у каталонском парламенту, као и декрет о заказивању референдума о суверености Каталоније. Тиме је аутоматски суспендовано њихово важење, јавиле су агенције.

На једносатној ванредној пленарној седници Уставног суда Шпаније учествовало је 12 судија тог суда, а стране у спору имају 15 дана да Суду представе своје аргументе, преноси Танјуг.

Влада Маријана Рахоја затражила је данас од Суда, након ванредне седнице, да референдум о независности Каталоније, планиран за 9. новембар, прогласи неуставним.

Ројтерс наводи да је прихватањем случаја, Суд аутоматски ставио ван снаге каталонски закон и декрет, будући да би доношење оцене могло да потраје годинама.

Док је Уставни суд заседао у Мадриду, каталонски премијер Артур Мас у Барселони је представио "белу књигу", документ у ком се детаљно наводе кораци које Каталонија треба да начини за случај независности, извештава Ројтерс.

Тај документ има 18 поглавља која се односе, између осталог, на одбрану, социјалну заштиту, трговинске односе, финансијску одрживост независне каталонске државе и интеграцију у Европску унију и међународну заједницу.

Тамошње политичке партије отпочеле су данас кампању.

"Желимо да будемо слободни, желимо нову земљу", гласи њихов слоган.

Каталонија учествује са приближно једном петином у привреди Шпаније, има сопствени језик и особену културу, а дуго се бори за ширу аутономију, подсећа Ројтерс.

Према истраживањима јавног мњења, велика већина Каталонаца жели да се одржи референдум, охрабрена "тесним" резултатима недавног референдума у Шкотској, наводи британска агенција.

Међутим, Рахој је данас рекао да ниједна група Шпанаца не може да одлучује о суверенитету који се тиче целе земље.

Каталонска влада је, међутим, већ најавила да ће наставити са припремама за одржавање необавезујућег референдума, чак и у случају судске суспензије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи