Читај ми!

Волонтирање, амерички начин живљења

Ове године смо у Србији открили да смо способни да волонтирамо када треба притећи великом броју људи у великој невољи. Неке земље имају високо развијену културу волонтирања, грађани стално помажу једни другима, чак и у ситним пословима, а најбољи пример су Сједињене Америчке Државе.

Вилијам Стамп је пензионер, предузетник и један од кључних чланова удружења "Комшија помаже комшији". За седам година, колико постоји, ово удружење је својим комшијама помогло са пола милиона долара.

"Ако неко изгуби посао, ми му дајемо новац да плати кирију или комуналије за прво време. Тренутно помажемо једном дечаку кога зовемо Харли Херој. Оболео је од рака и прошао кроз 38 хемотерапија. Нико од нас не добија за то ни долар, а подносимо извештаје шта смо добили, а шта потрошили", прича Стамп.

Неко даје новац, неко оно што уме да ради, да скува или да помогне правним саветом. Када окачите жуту траку на поштанско сандуче, поручујете да сте спремни да помогнете.

Тако Кори Шеридон продаје своје колаче, а приход даје за борбу против рака.

"Током септембра, цео наш крај учествује у овој акцији, поставља те траке и продаје колаче. То је веома важно и лепо је видети толико много подршке", каже Кори Шеридон.

Тига Кеј у Јужној Каролини има тек око 8.000 становника, али тај број се често увећава јер многи без накнаде примају госте из целог света.

Џин и Кејт су у браку 46 година – толико дуго су и волонтери.

"У нашој кући су добродошла деца, направили смо азил за животиње, сакупљамо одећу и друге потрепштине и дајемо их људима који немају довољно. Наша комшиница производи храну, а вишак носимо бескућницима", каже Џин.

Кејт објашњава да је волонтирање шанса да се искаже таленат.

"Ми гајимо поврће, а вишак дајемо комшијама. Такође, комшије нама дају вишак тикви које узгајају. Муж и ја смо завршили обуку у амбуланти и учествовали у многим акцијама спасавања. Да волонтира може свако, али је нарочито добро за пензионере. Заузетија сам него док сам била запослена", каже Кејт.

Било да су део веће хуманитарне организације или не, становници овог места често донирају цркви.

На путу дугом 10 километара налази се осам различитих цркава, од оних у којима се служи литургија до оних у којима су свештеници жене.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи