Читај ми!

Лавров критиковао војну интервенцију САД

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров критиковао је у суботу у говору у Уједињеним нацијама амерички војни интервенционизам. Вашингтон је отворено прогласио да има право да једнострано користи силу свуда да би бранио своје интересе, рекао је Лавров.

Војно мешање је постало норма, упркос јадном резултату војних операција САД последњих неколико година, рекао је Сергеј Лавров помињући интервенције у Ираку, Либији и Авганистану, преноси Бета.

Русија која подржава Сирију, сматра да Влада у Дамаску треба да се укључи у коалицију против војске "Исламске државе", поготово што је Дамаск "јасно ставио до знања да је спреман да се придружи", рекао је Лавров.

Сједињене Државе, заједно с коалицијом низа земаља, већином арапских, од почетка ове недеље изводе авионске нападе на положаје војске "Исламске државе" на територији Сирије.

Сједињене Државе од почетка августа бомбардују и положаје те војске у Ираку.

Руски министар је рекао да Запад и НАТО нису у стању да промене свој хладноратовски "генетски код", а за САД је рекао да морају одустати од своје претензије на "вечну јединственост".

Лавров је рекао да је криза у Украјини последица државног удара у тој земљи уз подршку Сједињених Држава и Европске уније извршеног с циљем да Кијев изгуби "органску улогу повезујуће карике" Истока и Запада, чиме је Украјини ускраћена прилика да има "неутралан, неблоковски статус".

Лавров је рекао да је руска анексија Крима марта ове године била последица избора тамошњег већински руског становништва.

Непосредно пре Лаврова, министар иностраних послова Немачке је рекао да је руска акција на Криму "злочин".

"Русија је, анексијом Крима, једнострано променила границе у Европи и на тај начин прекршила међународно право", рекао је Франк-Валтер Штајнмајер у говору у УН.

Лавров није поменуо тврдње Запада да је Русија послала војску и тешко наоружање у источну Украјину да би помогла проруским побуњеницима који су запосели неколико кључних индустријских градова после свргавања проруског председника Виктора Јануковича.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи