Читај ми!

Русија: Ваздушне нападе не спроводи коалиција

Руско министарство спољних послова оценило да у ваздушним операцијама на позиције екстремиста Исламске државе у Сирији и Ираку не учествује "широка коалиција", већ их спроводе Сједињене Америчке Државе, Француска и неколико арапских држава.

У саопштењу Министарства наводи се да је само заједничка стратегија против тероризма, а не "легализација коалиције" против ИС може да произведе резултате у борби против тероризма, преноси Танјуг.

"Постоје сумње у легитимности удара који се спроведе, јер се такви кораци могу предузети само под условом одобрења Уједињених нација или недвосмислене сагласност од власти у земљи која је у питању, у овом конкретном случају владе у Дамаску", саопштило је руско министарство, јавио је Итартас.

То министарство додаје да ракетне и бомбашке нападе спроводе САД, Француска и неколико арапских држава, док су друге земље, иако су прогласиле своје учешће у операцији, у стварности ограничене на хуманитарне акције.

"Другим речима, на дневном реду нема широке коалиција", наводи се у саопштењу.

"Позивамо све одговорне чланове међународне заједнице да узму учешће у развоју заједничке стратегија против тероризма и њено спровођење. То је тај свеобухватни приступ пре него легализована коалиција против ИС која може не само да произведе жељени резултат, већ и помогне да се човечанство ослободи ове заразе 21. века", наводи руско министарство.

Истражити масовну гробницу код Доњецка

Руско Министарство спољних послова саопштило је да Русија захтева хитну истрагу гробнице у околини Доњецка у источној Украјини.

Гробница у којој се претпоставља да се налазе тела цивила пронађена је јуче на територији рудника Комунар, 60 километара од Доњецка, а неколико полураспаднутих тела у цивилној одећи лежало је у њој, навело је министарство.

Уз оцену да се вероватно ради о ратним злочинима који се не могу оправдати, министарство је истакло да инсистира на хитној и свеобухватној истрази и кривичном процесуирању одговорних, пренео је Итартас.

У саопштењу се такође позивају УН, ОЕБС и Савет Европе као и сва остала релевантна тела и институције и невладине организације за људска права да изнесу своју оцену те ситуације.

Руски амбасадор при ОЕБС-а Андреј Келин рекао је да Русија инсистира на међународној истрази масовних убиства цивила у околини Доњецка и да с тим у вези шаље писмо председништву ОЕБС-а.

Према његовим речима, посматрачи ОЕБС-а већ су обишли место где се налази масовна гробница.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи