Читај ми!

Преминула Барбара Прамер

Председница аустријског парламента Барбара Прамер преминула је касно поподне у кругу своје породице, услед тешке болести.

Барбара Прамер је у 61. години живота изгубила борбу против рака, од којег је оболела пре 10 месеца, када је са том вешћу изашла у јавност и повукла се из предизборне кампање, преноси Танјуг.

И поред болести, покушавала је да у новом мандату, готово до смрти, обавља дужност председнице парламента.

Прамер, социјалдемократкиња, била је тиха политичарка која је уједно имала и ауторитет над посланицима, користећи увек аргументе и бивајући отворена за дискусије.

Од почетка своје политичке каријере борила се за права жена, а политички пут до места председнице скупштине почео је од најнижих партијских инстанци.

Била је посланица у скупштини покрајине Горња Аустрија, затим тамошња министарка за инфраструктуру, а у владу као министарку за питања жена довео је бивши канцелар Виктор Клима.

На дужност председнице парламента Барбара Прамер је ступила 2006. године, и на тој функцији стекла је поштовање свих партија.

Такође је придобила и наклоност Аустријанаца када је изашла у јавност и саопштила да је оболела од рака.

Пре неколико недеља планирала је да отпутује на Бијенале у Венецију, али до тог пута није дошло, јер је због болести морала у болницу.

Председник Аустрије Хајнц Фишер затечен је вешћу о смрти дугогодишње партијске колегинице.

Фишер је истакао да је Прамер била велика личност земље, која је била цењена и изван Аустрије, а да је као председница скупштине била веома ангажована.

Аустријски канцелар Вернер Фајман изјавио је саучешће, рекавши да "рана смрт Барбаре Прамер код свих који су је познавали оставља велику тугу".

Вицеканцелар Михаел Шпинделегер је нагласио да аустријска политика њеним одласком губи јаку личност која је изборила људско политичко поштовање.

И лидер Слободарске партије Хајнц Штрахе, као и лидери других парламентарних странака изразили су жаљење због смрти председнице скупштине, уједно одајући признање њеној професионалности до краја живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару