Читај ми!

Пропало примирје у Гази, 60 погинулих

Погинулe најмање 62 особе када су израелски тенкови отворили ватру на јужни део Појаса Газе. Напад је уследио само неколико сати после почетка планираног тродневног примирја. Израелска војска саопштила да је примирје окончано. Обама: Сместа ослободити израелског војника.

21.33 - Председник САД Барак Обама затражио је вечерас моментално ослобађање израелског војника који је по свој прилици заробљен у сукобу с припадницима покрета Хамас. 

19.49 - Број Палестинаца погинулих у израелском гранатирању јужног дела Појаса Газе порастао је на 62, саопштили званичници, преноси Танјуг.  

14.45 - Број жртава у данашњим нападима на Газу порастао је на 50, саопштили су палестински званичници, преноси Раша тудеј

13.00 - Уједињене нације позивају обе стране да поново успоставе примирје, јавља Ројтерс

12.50 - Израелска војска саопштила да је готово примирје у Гази. Могуће да је заробљен израелски војник, преноси Ројтерс.

11.55 - У израелском гранатирању код града Рафа, у јужном делу Газе, погинуло је најмање 40 људи, саопштила је локална болница. 

11.25 - Најмање 25 особа убијено је када је Израел гранатирао Појас Газе, јавља Ројтерс

Лекар из оближње болнице Абу Јусеф ел Наџар није изнео детаље о идентитету погинулих, али је рекао да су страдали у бомбардовању источно од граде Рафе, на југу Газе, преноси АФП.

Израел је оптужио Хамас и друге палестинске екстремистичке организације за кршење примирја у чијем склапању су посредовали САД и УН, али није навео детаље, јавља Ројтерс.

Израелски медији су, у међувремену, јавили да су наоружани нападачи пуцали на израелске војнике у подручју Рафе. Ројтерс такође преноси и да је могуће да је заробљен један израелски војник.

На југу Израела огласиле су се сирене за упозоравање на опасност од ракета, али нема извештаја о жртвама или штети у тој области.

Хуманитарни прекид ватре Израела и Хамаса почeо је јутрос у осам сати по локалном времену и требало је да траје 72 сата.

Договор о прекиду ватре саопштили су синоћ Сједињене Америчке Државе и Уједињене нације.

Неколико сати пре ступања примирја на снагу, 14 палестинаца, укључујући једну жену и двоје деце, погинуло је у Гази, чиме је број погинулих Палестинаца доспео на 1.450.

С друге стране, израелска војска је саопштила да је на истом подручју погинуло пет њених војника, чиме је број погинулих израелских војника достигао 61.

Саопштење о прекиду ватре објавили су амерички државни секретар Џон Кери и генерални секретар УН Бан Kимун.

У међувремену су се огласили Европска унија и Уједињене нације затраживши да се поново успостави примирје у Гази.

Како је новинарима рекла портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич, у ЕУ жале због тога што је крхко примирје прекршено свега неколико сати пошто је уведено.

Из Брисела поручују да је "апсолутно неопходно" обновити примирје, поштовати га и обуставити страдања цивила.

Председник САД Барак Обама затражио је моментално ослобађање израелског војника који је по свој прилици заробљен у сукобу с припадницима покрета Хамас. Оценио је да ће бити тешко вратити на снагу прекид ватре између Хамаса и Израела који је данас прекршен.

Међутим, према његовим речима, САД ће наставити с напорима да се дође до новог прекида ватре.  Обама је рекао да је Израел поштовао досадашњи прекид, али да је дошло до његовог кршења.

Председник САД је рекао да је веома тужан због оног што се дешава у Гази и да жели да се учини све што је могуће да не гину палестински цивили.

Нешто раније, шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу рекао је да ће помоћи ослобађању израелског војника чије је заробљавања довело до прекида ватре између Израела и Хамаса. Како каже, приоритет ипак треба да буде поновно успостављање примирја.

Ако је прекид ватре прекршен јер је киднапован један израелски војник, неко треба да има на уму и 70 Палестинаца који су убијени данас. У нашим очима, сви људи су једнаки, рекао је Давутоглу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару