Читај ми!

Мала вероватноћа за ширење епидемије еболе

Белгијски научник, који је открио еболу, рекао је да је мало вероватно да та смртосносна болест изазове већу епидемију ван региона западне Африке, где је присутна месецима.

Професор Петер Пиот рекао је у интервјуу АФП-у да је "осећај панике и недостатак поверења" у власти западноафричких држава допринео да дође до највеће епидемије еболе, преноси Танјуг.

Пиот сматра да кад би заражена особа путовала у Европу, САД или неки други крај Африке то не би изазвало већу епидемију.

Научник, који је са групом научника 1976. открио вирус еболе, апеловао је да се крене са тестирањем експерименталне вакцине са вирусом на људима како би свет био много спремнији кад се вирус "неизбежно врати".

Додао је да би без проблема у возу сео поред особе која је носилац вируса еболе.

"Не бих бринуо да седнем до неког ко има вирус еболе у метроу све док не би дошло до блиског контакта", рекао је Пиот.

Од марта до сада у Гвинеји, Либерији и Сијера Леону регистровано је 1.201 случај еболе, од којих је 672 умрло.

Сијера Леоне прогласила је данас ванредно стање због угрожености јавног здравља највећом епидемијом еболе до сада због чега ће позвати безбедносне снаге да ставе у карантин епицентре овог смртоносног вируса.

Међународна Асоцијација за авиопревоз (ИАТА) саопштила је раније данас да Светска здравствена организација (СЗО) није издала препоруку за било какве рестрикције путовања нити затварање граница због ширења епидемије еболе.

У саопштењу ИАТА се наводи да би, уколико би се путник са вирусом еболе налазио у неком авиону, то представљало мали ризик за остале путнике.Ебола је хеморагична грозница за коју нема лека, ни вакцине, а њени симптоми су јака грозница, болови у мишићима, повраћање, дијареја, а у неким случајевима отказивање појединих органа и незаустављиво спољашње и унутрашње крварење.

Верује се да су носиоци еболе неке животиње које се лове за храну, нарочито слепи мишеви. Међу људима ебола се шири додиром са телесним течностима оболелог, укључујући и зној, наводе аганције.

Болест се први пут појавила 1976. године у ДР Конгу и добила је име по једној тамошњој реци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару