Читај ми!

Опсада Доњецка!

Власти "Доњецке Народне Републике" прогласиле опсадно стање у Доњецку. Снажне експлозије потресле подручје где се срушио малезијски авион, након што су међународни експерти стигли на лице места. Украјинска војска раније обуставила офанзиву у том подручју. Луганску прети хуманитарна катастрофа јер је све мање хране и пијаће воде.

Министар одбране ДНР Игор Стрелков потписао је наредбу о увођењу опсадног стања у граду и мобилисању свих стратешких важних ресурса за потребе одбране", наводи се у саопштењу прес-служба, јавља Итартас, а преноси Танјуг.

Та одлука би, како процењује руководство ДНР, требало би убрзо да се позитивно одрази на "јачање борбене готовости војске ДНР и читаве области".

Руска агенција подсећа да је 16. јула саопштено да је у Доњецку уведена ванредна ситуација и полицијски час, који важи од 23 сата увече до шест сати ујутро по локалном времену.

Оцењује се да би наредба Стрелкова могла да представља реаговање на покушаје украјинске војске да опколе тај обласни центар, након што је јављено да је заузета Авдејевка која се налази шест километара северно од Доњецка.

Доњецк је, како преносе руске и украјинске агенције, прошле ноћи био под артиљеријском ватром украјинске војске.

Прес-служба градских власти саопштила је да је ноћ 30. на 31. јула у Доњецку била напета и да житељи тврде да се пуцало из тешког оружја, у области око аеродрома и насеља Текстилшик, као и да је синоћ гранатом уништена једна приватна кућа.

У међувремену, снажне експлозије потресле су подручје где се срушио малезијски путнички авион, након што су посматрачи Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) заједно са холандским и аустралијским експертима стигли на место пада, јавља АФП.

Неколико експлозија одјекнуло је неколико километара далеко од места пада авиона, а могао се видети и црни дим како долази из села које се налази недалеко од места пада авиона.

Међународни инспектори су коначно успели да дођу на то место после неколико неуспелих покушаја од недеље због борби.

"Њихова данашња мисија је била успешна и вратили су се на безбедно место", објавило је украјинско Председништво после телефонских разговора шефа украјинске државе Петра Порошенка с холандским премијером Марком Рутеом и аустралијским Тонијем Аботом.

Украјинска војска обуставила је данас офанзиву у близини места пада "боинга 777" малезијске авио-компаније у Доњецкој области, како би се омогућио рад групи међународних ескперата.

У саопштењу је наведено да је то учињено на захтев генералног секретара УН Бан Кимуна и да је проглашен "дан ОЕБС-а".

Ради учешћа у истрази, у Кијев је допутовала група руских специјалиста, који намеравају да већ данас стигну до места несреће.

"Руски стручњаци намеравају да се сретну са руководиоцем комисије за истрагу Жизбертом Вогеларом и предају комисији за истрагу све материјале које је раније од руске стране тражио председник те комисије", наводи се у саопштењу "Росавијације".

Луганск остаје без хране

Луганску прети хуманитарна катастрофа, све је мање хране и пијаће воде, упозорио је премијер "Луганске Народне Републике" Марат Баширов.

Он је, како преноси Глас Русије, рекао да се у Луганск више не довози храна, а градска влада је саопштила да у продавнице стиже само хлеб.

"Трећина Луганска је без електричне енергије, на локалној фабрици за прераду меса не раде фрижидери, у граду нема млека, а за производњу хлеба се већ користи жито које је било спремљено за зиму", рекао је Баширов.

Од 28. јуна не ради ни систем за пречишћавање воде из Ајдарског резервоара, а у домове стиже само техничка вода која није за пиће.

Према прогнозама у граду ће за 10 дана нестати резерве воде за пиће, преноси Глас Русије

Контакт-група за Донбас у Минску 

У Минску би требало да почне седница трилатералне контакт-групе за решавање ситуације у Доњецком басену. Састанци трилатералне контакт-групе одржавају се у формату Украјина–Русија–ОЕБС.

На том скупу ће, међу осталима, учествовати бивши председник Украјине Леонид Кучма, затим, амбасадор Русије у Украјини Михаил Зурабов и представник ОЕБС-а.

Сусрет је предложио украјински председник Петро Порошенко, који је председника Белорусије Александра Лукашенка замолио да помогне у организовању састанка контакт-групе, пренела је украјинска државна агенција Укринформ.

Порошенко је предложио да на седници буду размотрена два питања: ослобађање свих отетих и омогућавање приступа међународним експертима месту пада авиона.

Белоруска агенција Белта јавила је да се Лукашенко сагласио са иницијативом да у Белорусији буду одржани разговори уз учешће свих заинтересованих страна за решење украјинске кризе.

Како преносе РИА Новости, представници "Доњецке Народне Републике" намеравају да учествују на заседању трилатералне групе о Украјини.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару