Читај ми!

Аргентина, спас од банкрота "у минут до 12"?

Америчка агенција за кредитни рејтинг "Стандард и Пурс" саопштила је да је Аргентина у "селективном банкроту". Власти у последњи час преговарају како би се спречио потпуни финансијски крах. Спас нуди удружење банака које би требало да откупи државни дуг од америчких поверилаца.

Оцена аргентинског дуга "ЦЦЦ-" што је спекулативна категорија која се сматра веома ризичном за инвеститоре, прерасла је у "СД" (селективни банкрот), наводи агенција у саопштењу.

Аргентина до последњег минута рока који истиче данас, преговара да би избегла проглашење потпуне неликвидности државе која је под притиском два финансијска фонда, додаје агенција АФП.

Агенција АП преноси из Њујорка да је министар економије Аргентине допутовао у последњем покушају да постигне договор са америчким повериоцима чиме би се спречио банкрот државе.

Свега неколико сати пред поноћ када истиче рок за договор, министар Аксел Кицилоф је стигао у њујоршку канцеларију посредника кога је поставио амерички федерални суд да помогне постизање договора са адвокатима једног америчког "хеџ-фонда" који од Аргентине захтева исплату 1,5 милијарди долара.

Договор изгледа вероватније јер је најављено да стижу и представници Удружења приватних банака Аргентине (АДЕБА) с понудом да откупе тај дуг своје државе.

Заузврат, суд ће дозволити Аргентини да пре поноћи по локалном времену, плати 539 милиона долара имаоцима њених других обвезница што би јој омогућило да избегне банкрот.

Амерички повериоци траже да Аргентина у целини исплати дуг због којег је банкротирала 2001. године, иако су инвеститори потом откупили тај дуг за мање од номиналне вредности.

Уколико Аргентина то не учини, амерички суд ће је спречити да плати камату имаоцима њених других обвезница који су се засебно договорили да репрограмирају тај дуг Аргентине.

Влада Аргентине је годинама називала повериоце из "хеџ фонда" "лешинарима" јер "черече" остатке њеног рекордног банкрота од 100 милијарди долара из 2001. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару