Читај ми!

Епидемија еболе ван контроле?

Постоји опасност да епидемија еболе захвати и друге темље у западној Африци, упозорава званичник организације "Лекари без граница" Барт Јансенс. Жаришта епидемије еболе у Либерији и Сијера Леонеу.

Званичник организације "Лекари без граница" Барт Јансенс каже да је епидемија еболе без преседана, преноси Бета

"Ова епидемија уопште није под контролом и ситуација се погоршава" упозорава Јансенс у интервјуу за белгијски лист "Либр Белжик". 

Каже да се епидемија еболе и даље шири, посебно у Либерији и Сијера Леонеу, где постоје велика жаришта. Додаје да уколико се ситуација убрзо не поправи, постоји ризик да ће и друге земље бити захваћене.

Јансенс истиче да би Светска здравствена организација и владе више земаља требало да уведу нове мере и појачају напоре за сузбијање ове болести.

Епидемија еболе избила је у јануару ове године у Гвинеји и у марту се проширила на суседну Либерију и Сијера Леоне. Према најновијим подацима Светске здравствене организације од 23. јула, укупно је 1.201 особа заражена овом болешћу, од којих је 672 умрло.

Британски министар спољних послова Филип Хамонд каже, уочи кризног састанка посвећеној тој теми у Лондону, да ебола представља претњу за Велику Британију.

Хамонд истиче да за сада британски држављани нису заражени овом болешћу и да су власти сигурне да нема ни једног случаја ове болести у Британији.

"Вирус еболе међутим представља претњу на коју треба да одговоримо и размотрићемо које мере треба да предузмемо", објашњава Хамонд.

Британска служба за јавно здравље обавестила је службенике на границама и аеродромима о симптомима ове болести и саветовала британске лекаре да обрате пажњу пошто симптоми болести могу да се манифестују и више од 20 дана од заразе.

Да би зауставиле ширење еболе, неколико западноафричких авионских компанија обуставило је летове за Либерију и Сијера Леоне.

Нигерија је увела појачане мере граничне контроле после потврде да је један Либеријац умро од еболе у Лагосу, што је први случај те болести у Нигерији.

Ебола или хеморагична грозница, веома је заразно вирусно обољење.

Оболели добијају грозницу, праћену боловима у мишићима, наглим растом температуре, главобољом и слабошћу организма, а понекад се јави унутрашње крварење и крварење из носа и ушију.

Против те болести и даље не постоји вакцина или неки други сигуран лек, тако да стопа смртности може да достигне и 90 одсто, а углавном се шири у контакту с оболелом особом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару