Снимци напада из Русије на Украјину?

САД емитовале сателитскe снимкe који показују да су неке ракете наводно испаљене из Русије на исток Украјине и да је тешка артиљерија намењена проруским активистима прешла руску границу. Москва одбацује те оптужбе. Oд средине априла страдало 1.125 људи у Украјини, док су 3.442 особе повређене.

22.00 - Покушај украјинских војника да преузму контролу над местом рушења авиона представљао би кршење Резолуције 2166 Савета безбедности УН, каже руски дипломата при УН Виталиј Чуркин.

20.40 - Украјина и 11 држава које су изгубиле своје држављане у обореном малезијском авиону на истоку Украјине формираће зејднички тим тужилаца који би истраживао енентуалне кривичне оптужнице, саопштио је Евроџаст.

18.00 - Премијер Украјине је рекао да Скупштина мора да нађе више новца за плаћање растућих расхода за рат против проруских активиста и за обнову инфраструктуре уништене борбама, јавља Бета.

16.10 - Прве анализе црних кутија малезијског авиона указују на то да је дошло до наглог губитка притиска (декомпресије) путничке кабине због "јаке експлозије" изазване ракетом, саопштио украјински Национални савет за безбедност и одбрану, преноси АФП.

13.40 - Руско министарство спољних послова саопштило је да су сателитски снимци о наводном гранатирању са руске територије "створили амерички саветници повезани са Кијевом", преноси Раша тудеј.

13.25 - Украјинске снаге "ушле" у градове Шахтјорск и Торез и "у току су борбе за потпуно ослобођење" градова Пјервомајск и Снижне, навела прес-служба украјинске војске, преноси АФП.

Агенција АП јавила је да снимци које потичу из америчке Агенције за националну безбедност, не могу да буду проверени из независних извора. На тим сликама су приказана и нека места пада ракета, већином поља с кратерима.

Амерички званичници наводе да су ракете испаљене 21. и 26. јула, односно после пада малезијског авиона 17. јула, када је погинуло свих 298 путника и чланова посаде.

Поред слика објављене су и четири стране текста објашњења, што представља део притиска администрације председника Барака Обаме да Москва призна одговорност за своје активности у суседној Украјини, а на Европску унију да уведе још строже санкције Русији, оцењује АП.

Пентагон је недавно саопштио да је "неминован покрет" руске тешке артиљерије преко границе с Украјином.

Русија је потом демантовала тврдње о умешаности у сукобе у источном делу Украјине. Руско министарство спољних послова је током викенда саопштило да Сједињене Америчке Државе спроводе "кампању клевете против Русије, ослањајући се све више на лажи".

Место пада авиона ризично за истражитеље

Холандија је одустала од планова о слању међународне наоружане мисије ради обезбеђивања места пада малезијског авиона, због страховања да би могла да буде увучена у конфликт у источној Украјини, преноси Танјуг.

Чак је и један ненаоружан тим холандских и аустралијских војника данас одустао од плана да оде до места несреће, јер су тешки артиљеријски напади потресали оближње градове.

Тим аустралијских и холандских полицајаца и стручњака за судску медицину зауставио се у Шахтјорску, који је од места на коме се "боинг 777" срушио удаљен око 30 километара.

Из правца Шахтјорска могле су се чути експлозије граната и видети мештани који аутомобилима беже одатле.

Досад су истражитељи због страховања за безбедност, само спорадично посећивали место несреће, иако би на њему требало да влада примирје.

Украјинска влада је саопштила да подаци из црних кутија показују да се малезијски авион срушио због експлозивног губитка притиска, пошто је труп летелице пробило више шрапнела.

Извештај Уједињених нација о статусу људских права показује да је од средине априла убијено 1.125 људи у Украјини, док су 3.442 особе повређене.

Обарање малезијског путничког авиона ракетом у зони коју контролишу проруски сепаратисти могло би да се изједначи с ратним злочином, саопштила је висока комесарка УН за људска права Нави Пилај.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да санкције које су САД и ЕУ увеле Русији због наводне подршке Москве проруским активистима неће постићи свој циљ. Резултат санкција САД и ЕУ може да буде економски још независнија Русија, закључио је Лавров.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару