Украјинска војска у предграђу Доњецка

Снаге украјинске војске стигле су до предграђа Доњецка. Бела кућа саопштила да је Владимир Путин "крив" за обарање малезијског авиона. Москва тврди да одговорност за сукобе у Украјини сноси и администрација Барака Обаме. Брисел уводи нове санкције руским држављанима и компанијама. Проруске снаге оптужују Кијев да користи фосфорну муницију.

16.25 - Снаге украјинске војске дошле су до предграђа Доњецка, рекао је портпарол украјинских безбедносних снага Андреј Лисенко.

13.20 - Москва саопштила да Обамина администрација има одређену одговорност када је у питању сукоб у Украјини и "његове озбиљне последице", преноси Ројтерс

11.45 - Руско министарство спољних послова наводи да ће санкције ЕУ довести у питање међународну сарадњу у области безбедности, преноси Ројтерс

11.15 - Потребно је да 30 истражитеља буде на терену, али због сукоба украјинских и проруских снага они не могу да приђу терену, каже малезијски премијер Наџиб Разак, преноси Ројтерс.

10.50 - Брисел проширио санкције Русији. На списку су имена још 15 људи, међу њима шефови обавештајних служби, али и 18 компанија и организација. Биће им замрзнута имовина и уведена забрана издавања виза.

Украјинске снаге напредовале су до предграђа Доњецка, једног од највећих упоришта проруских снага у том региону, преноси Танјуг.

Портпарол украјинског Савета за националну безбедност Андреј Лисенко рекао је да се украјинске снаге се налазе на улазу у Горловку, северно од Доњецка, додавши да ћа након освајања тог места војсци "бити отворен директан пут за освајање главног града Донбаса".

Доњецк, који има око милион становника је главно упориште проруских снага које се већ пет месеци боре са снагама украјинске владе, подсетио је АП.

Проруске снаге држе под блокадом аутопут северно од Доњецка, а из тог правца одјекује артиљеријска ватра.

Раније данас, портпарол Беле куће Џош Ернест рекао је да се зна да је авион "Малејжа ерлајнза" оборен ракетом која је испаљена са земље и из подручја које је под контролом проруских активиста, преноси Танјуг.

Истакао је да Украјинци, заправо, нису сами користили противавионско оружје у том тренутку"Зато смо ми закључили да су Владимир Путин и Руси криви за ову трагедију", додао је Ернест.

Потпредседник САД Џозеф Бајден разговарао је јуче са украјинским председником Петром Порошенком о истрази о тој несрећи, али и о политичкој динамици у Украјини, навела је Бела кућа у одвојеном саопштењу које преноси Ројтерс.

"Порошенко је, такође, обавестио потпредседника Бајдена да је Русија наставила да снабдева сепаратисте тешким наоружањем и опремом и да се на украјинске војнике све више пуца са руске стране границе", навела је Бела кућа.

Бајден је рекао Порошенку и да САД раде са ЕУ и Г-7 на увођењу нових санкција Русији због "крајње дестабилизујућих и неодговорних поступака у Украјини".

Реакције и из Москве. Портпарол Руског истражног комитета Владимир Маркин рекао је да је тај комитет поднео кривичну пријаву због украјинског гранатирања територије Русије 

У међувремену, представници "Доњецке Народне Републике" саопштили су да је украјинска војска гранатирала Доњецк и Мандрикино, у источној Украјини, фосфорном муницијом, пренео је Глас Русије.

Коришћење фосфорне муниције је забрањено по Женевској конвенцији.

Представник руског генералштаба изјавио је у петак да су украјинске трупе најмање шест пута користиле фосфорну муницију за време гранатирања југоистока земље.

Читаву протеклу ноћ у Доњецку су трајале борбе и под паљбом украјинске војске нашли су се Петровски и Кујбишки рејон. Једна особа је погинула, а девет је рањено, извештава Глас Русије.

Проруске снаге су саопштиле да су преузеле контролу над украјинским граничним прелазом "Мариновка" на граници са Руском Федерацијом и да су оборили једну беспилотну летелицу украјинске војске.

У исто време руска новинска агенција Итартас преноси изјаву команданта проруских снага у Луганску Сергеја Грачева да је у минобацачком нападу на Луганск погинуло најмање 15, а повређено око 60 особа.

У овом источном украјинском граду јуче је погинуло пет особа, а две су повређене.

Градоначелник града Кременчук, у централној Украјини, убијен је јуче, док је на кућу градоначелника Лавова ноћас испаљена граната, саопштава украјинско Министарство унутрашњих послова.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару