Газа у рушевинама

Тел Авив пристао да продужи хуманитарни прекид ватре, али Хамас то одбацује. Више од сто тела извучено током примирја из рушевина у Појасу Газе. Претходно је Хамас прекршио примирје, пошто је испалио ракете на Израел.

00.30 - Хамас одбацио одлуку Израела да се на 24 сата продужи пауза у непријатељству у Гази, рекавши да израелски тенкови морају прво да с повуку са те територије.

23.56 - Израелска влада, према речима једног њеног званичника, одлучила да продужи хуманитарни прекид ватре за 24 сата, али је додала да ће војска одговорити на сваку паљбу из појаса Газе, јављају светске агенције.

21.15 - Званичник Хамаса Сами Абу Зухри одбацио је продужење хуманитарног прекида ватре за четири сата, које је предложио Израел, преноси АФП.

19.40 - Хамас прекршио примирје, испаливши три гранате на територију Израела, објављено на Твитер налогу израелске војске, преноси Раша тудеј.

17.50 - Израел пристао да продужи примирје за четири сата, саопштено из владе, преноси Ројтерс.

15.55 - Број жртава израелске офанзиве на Појас Газе попео се на 1.000. Само данас током привременог прекида ватре, из рушевина широм палестинске енклаве извучено више од 100 тела, преноси АФП. 

14.10 - Шефови дипломатија седам земаља позвали на продужење дванаесточасовног примирја, рекао француски министар спољних послова Лоран Фабијус, преноси Ројтерс.

Извор из израелске владе саопштило је да је Тел Авив пристао на продужење 12-часовног примирја, јавља Ројтерс.

Како јавља АФП, кабинет за безбедност прихватио је да за четири сата продужи прекид ватре, до суботе у поноћ по локалном времену.

Више од 1.000 Палестинаца убијено је и око 6.000 је повређено у Појасу Газе од почетка израелске офанзиве против Хамаса 8. јула.

Већина њих су цивили, према наводима локалне службе помоћи.

С израелске стране 37 војника погинуло је у борбама у Гази и око ње у истом периоду, као и два цивила убијена палестиснким ракетама. Такође је погинуо један тајландски радник.

Рано јутрос, Израел и исламистички покрет Хамас, који управља Појасом Газе, рекли су да ће поштовати привремени прекид ватре, пошто амерички државни секретар Џон Кери на јучерашњим разговорима у Каиру није успео да постигне трајно примирје, наводи АФП.

У сатима пре ступања примирја на снагу у израелским ваздушним нападима погинуле су 23 особе међу којима четворо деце и један радник хитне помоћи, саопштиле су лекарске службе у Гази.

Краткотрајно примирје успостављено је након што је Израел одбацио трајно примирје које је предложио амерички државни секретар Џон Кери.

Дипломатски напори да се успостави трајно примирје настављени су у Паризу где су разговарали шефови дипломатија седам земаља.

Како преноси Ројтерс, министри спољних послова Велике Британије, Француске, САД, Немачке, Италије, Турске и Катара позвали су зараћене стране на продужење примирја.

Кери је јуче у Каиру изјавио да Израел и Хамас треба да усагласе "још неку терминологију" која се односи на прекид ватре, додајући да су "напаравили оквирни договор" о примирју.

Према том предлогу, када наступи хуманитарно примирје, делегације Израела и Хамаса требало би да стигну у Каиро, који је посредовао у ранијим сукобима између Израелаца и Палестинаца, на индиректне разговоре који би могли да резултирају трајним споразумом.

Израелска војска показала Хамасове тунеле

У међувремену, израелска војска повела је стране новинаре у обилазак једног од бројних тунела које је ископао Хамас, истичући да неће обуставити акцију у Гази док не уништи све такве тунеле.

Потпуковник Макс из израелске инжењерске бригаде и додао да "постоји неколико делова слагалице, укључујући обавештајне информације и технологију".

Израел је раније саопштио да је откривање и уништавање очигледно софистициране мреже тунела примарни циљ његових напада на Газу који су почели 8. јула, а нарочито копнене инвазије.

Војска је у петак први пут омогућила страним медијима приступ једном тунелу дужине више од три километара од села Кан Јунис на југу Газе до близине израелског кибуца Нир-Ам.

"Довољно простора да мушкарац у пуној опреми може да прође тунелом", додаје Макс, преноси АФП.

Хамас је, како каже, могао овим "тунелом да пребаци на десетине па чак и стотине терориста на израелску страну пре него што је откривен".

Војска је досад пронашла 30 тунела и више од 100 отвора који воде до њих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару