"Дан гнева" у Појасу Газе

Хамас и палeстинске власти позивају на "Трећу интифаду" пошто су израелски војници убили једног од вођа Исламског џихада и двојицу његових синова. "Дан гнева" у Појасу Газе. Копнене трупе и припадници Хамаса водили жестоке борбе, саопштили су палестински званичници.

Израелска војска је потврдила да је гађано више десетина мета, међу којима је и командни штаб Хамаса, преноси Бета.

Израелски кабинет за безбедност требало би данас, осамнаестог дана борби у Гази, да одлучи да ли да прошири операције у Гази или да размотри предлоге за примирје.

До примирја ће тешко доћи, јер је Хамас позвао Палестинце на "Трећу интифаду", после акције израелских војника у којој је убијен један од лидера Исламског џихада и двојица његових синова. 

Један од предлога јесте петодневно хуманитарно примирје током којег би Израел и Хамас преговарали о новом споразуму о границама Газе која је под блокадом, рекао је Хана Амирех из Палестинске ослободилачке организације на Западној обали.

Хамас је раније поручио да неће обуставити борбе без међународних гаранција да ће Египат и Израел отворити граничне прелазе и окончати седмогодишњу блокаду Појаса Газе.

Израел и Египат се, међутим, противе ублажавању блокаде, из страха да би то повећало утицај Хамаса у Гази.

Светска здравствена организација тражи отварање хуманитарног коридора у Појасу Газе како би се омогућила евакуација повређених и допремање лекова.

Како наводе Уједињене нације, од почетка израелске офанзиве на Појас Газе 8. јула оштећене су четири болнице, 12 клиника и један центар за особе са инвалидитетом.

"Коридор би требало да осигура безбедaн превоз повређених ка излазу из Појаса Газе где би им се указивала лекарска помоћ", наводи се у саопштењу УН.

Према палестинским изворима, у Гази је од почетка сукоба 8. јула убијено најмање 808 Палестинаца.

Од почетка копнене офанзиве 17. јула погинула су 32 израелска војника, док су у Израелу погинула два цивила и један радник с Тајланда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару