Црне кутије са лета МХ-17 на анализи

У Холандију су стигла још два авиона с посмртним остацима путника малезијског авиона обореног пре недељу дана у Украјини. Холандски стручњаци кажу да црне кутије са лета МХ-17 јесу оштећене, али да су подаци сачувани. Од 298 путника 193 су били Холанђани.

У Ајндховен су из Харкова по подне стигла два транспортна авиона Холандије и Аустралије, са посмртним остацима путника малезијског авиона. Црне кутије, које бележе разговор у пилотској кабини и техничке податке лета, анализирају британски и холандски стручњаци.

"Истраживачко одељење у Фарнбороу је једна од водећих организација са огромним искуством када је реч о информацијама из црних кутија. Имају савремену лабораторију и најмодернију опрему. Моћи ће да упореде добијене податке са другим подацима, на пример са контролног торња или са радара", објашњава стручњак за авијацију Дејвид Дис.

У Украјини, на месту пада малезијског авиона, стручњаци за судску медицину Међународног Црвеног крста почели су нову истрагу.

"Овде смо да осигурамо поштовање достојанства жртава и породица погинулих путника. Позивамо све заинтересоване стране да помогну да се истрага обави професионално и на време", каже Оран Финиген из Међународног Црвеног крста.

Холандија шаље 40 ненаоружаних полицајаца на место удеса авиона у настојању да "додатно стабилизује то подручје, изјавио је холандски премијер Марк Руте.

Руско министарство одбране оштро демантује тврдње Сједињених Држава да су проруски активисти умешани у обарање малезијског путничког авиона.

"Сједињене Државе тврде да технички обавештајни подаци и сателитски снимци потврђују да је ракета којом је оборен малезијски авион испаљена са територије коју контролишу побуњеници. Питам их где су ти подаци и зашто нису доступни јавности", каже заменик руског министра одбране Анатолиј Антонов.

Док се у околини Доњецка настављају сукоби проруских снага и украјинске војске, у Кијеву је украјински премијер Арсениј Јацењук поднео оставку. На то се одлучио пошто су владајућу коалицију напустиле националистичка странка Свобода и партија Удар Виталија Кличка, како би омогућиле председнику Украјине да распише превремене изборе.

За то време, Европска унија припрема такозвану трећу фазу санкција Русији, која би, како се најављује, могла да ступи на снагу до краја месеца. Санкције ће обухватити осетљиве технологије, пројекат "Јужни ток" и руску одбрамбену индустрију. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару