Јацењук поднео оставку на место премијера

Украјински премијер Арсениј Јацењук поднео је оставку на ту функцију, јавиле су агенције. За вршиоца дужности премијера именован досадашњи потпредседник владе Владимир Гројсман.

Јацењук је у парламенту рекао да оставку подноси због распада владајуће коалиције и блокирања законских иницијатива, преноси Танјуг.

"У вези са распадом скупштинске коалиције, као и са неприхватањем неколико важних предлога закона, подносим оставку", каже Јацењук.

Истиче да ће то што се десило у скупштини имати сложене, ако не и драмтичне последице за земљу.

"Дај Боже да грешим", поручује Јацењук, а преноси Итартас.

Та агенција преноси да оставка премијера аутоматски значи и оставку читавог састава Владе али да ће актуелни кабинет министара радити до формирања коалиције у Врховној ради.

Јацењук истиче да се ни у ком случају не може сложити са коалицијом у којој би били представници бивше владајуће Партије региона свргнутог председника Украјине Виктора Јануковича и Комунистичке партије.

"Какве варијанте има Влада? Будући да имамо парламентарно-председничку републику, прва варијанта је да после распада једне коалиције премијер почне процедуру формирања нове коалиције, а то значи да треба да узме у коалицију комунисте и "регионе". То нећу учинити ни под каквим околностима", каже Јацењук.

Јацењук је постао премијер Украјине пре скоро пет месеци на предлог коалиције странака које су преузеле власт после свргавања Виктора Јануковича. Тих пет месеци обележено је руском анкесијом полуострва Крим и сукобима на истоку земље са проруским активистима.  

Руске и украјинске агенције јавиле су раније да украјинска скупштина није ставила на дневни ред предлог уношења Измена закона о буџету и да посланици нису подржали измену приходне стране буџета, као ни предлог закона о реформи система управљања Јединственим системом за транспорт гаса Украјине.

Иступајући пред посланицима, министар финансија Александар Шлапак рекао је да од 1. августа у буџету неће бити средстава за исплату војника у зони антитерористичке операције, додајући да је у марту при расподели средстава предвиђено да операција траје до 1.јула.

За предлог закона о реформи система за дистрибуцију гаса гласала су само 94 посланика.

После повлачења УДАР-а и Слободе из коалиције, Турчинов је саопштио да престаје да постоји коалиција Европски избор у Ради, у којој су у тренутку формирања била 262 депутата.

"Проглашавам да престаје да функционише парламентарна коалиција Европски избор у Врховној ради седмог сазива", истиче Турчинов.

Председник Украјине Петро Порошенко позвао је посланике да наставе да раде на решавању важних питања, без обзира на распад коалиције.

Да подсетимо, Националистичка странка Свобода и странка Удар саопштиле су да напуштају већинску коалицију у украјинском парламенту, како би омогућиле председнику Петру Порошенку да га распусти и отпочне процедуру за нове изборе за скупштину.

Водећи украјински политичари жалили су се како није било нових парламентарних избора од свргавања бившег председника Виктора Јануковича, у фебруару, и како многи од оних који су га подржавали ометају рад законодавног тела, преноси Ројтерс.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару