Читај ми!

Москва: Где су докази о умешаности побуњеника?

Русија сматра да Вашингтон није дао никакве доказе да су проруски борци умешани у обарање малезијског авиона на истоку Украјине.

"Раније је речено да подаци САД и фотографије из сателита потврђују да је ракета испаљена из зоне коју контролишу сепаратисти. Питање је: Где су докази за то?", рекао је заменик руског министра одбране Анатолиј Антонов за телевизију Русија 24, преноси Бета.

Неименовани високи званичници америчких обавештајних служби у уторак су саопштили да су авион на лету МХ-17 грешком оборили проруски сепаратисти, недовољно обучени за коришћење руских ракета.

"Мноштво питања поставио сам и Украјинцима, али нисам добио одговоре ни од њих, нити од других влада", рекао је Антонов.

У међувремену, Аустралија је упутила 50 полицајаца у Лондон у намери да их, као део тима Уједињених нација, пребаци у Украјину, како би обезбеђивали место на коме се срушио малезијски путнички авион у којем је погинуло 298 људи, међу којима је било и Аустралијанаца.

Аустралијски премијер Тони Абот рекао је да ће министри спољних послова Аустралије и Холандије, која је имала највише држављана на лету срушеног малезијског авиона, тражити од Кијева да потпише Меморандум о разумевању, којим ће међународним полицајцима бити дозвољено да обезбеђују место удеса авиона у делу земље који контролишу побуњеници.

У међувремену су холандски истражитељи који предводе истрагу о обарању авиона саопштили да су преузели податке са друге "црне кутије" која садржи техничке податке о лету и да њима није неовлашћено приступано, јавио је Франс прес

Борбе око Доњецка

Истовремено, настављене су борбе у близини Доњецка. Наоружана возила улазе у градове Гориловка и Иловајск, рекао је неименовани представник украјинских снага.

Артиљеријска ватра чула се на југу и северозападу Доњецка током ноћи, а једна четврт тог града остала је без струје, док украјинске снаге настављају војну кампању против проруских снага.

Браниоци Доњецка наредили су уклањање свих возила са трга испред железничке станице, а локалне власти су објавиле да је четврт Петровски остала без струје због оштећења десетина електричних подстаница, преноси Ројтерс.

Украјинска војска натерала је проруске снаге да се повуку у своја два највећа упоришта – градове Доњецк и Луганск, освојивши углавном села око њих, па и нека предграђа.

ЕУ и САД за нове санкције Русији

Немачка влада верује да би Европска унија до краја јула могла да уведе економске санкције Русији, уколико Москва брзо не предузме мере за смиривање ситуације на истоку Украјине, изјавио је неименовани извор из ЕУ.

Рекао је да је Берлин пре за то да се санкције Русији временски ограниче, јер би то омогућило враћање међусобних односа у нормалне токове, пренео је Ројтерс.

Министри иностраних послова ЕУ ће данас први пут разговарати о увођењу санкција у сектору руске економије, познатим у бриселском жаргону као "трећа фаза" санкција.

Немачки званичник је навео да би "прелазак на фазу три санкција требало да буде спроведен без проблема и да се може очекивати до краја месеца".

И Бела кућа разматра увођење нових санкција Москви. У саопштењу се оцењује да је обарање два украјинска борбена авиона на истоку земље "део обрасца проруских бораца који користе руско оружје како би угрозили авионе и даље дестабилизовали сукоб".

"Они једино нису преузели одговорност за (малезијски авион на лету) МХ-17. Мислим да нико у то не верује. Како било ко верује у оно што проруски устаници или Русија кажу у вези са овим када постоји јасан образац опасности по украјинске авионе на истоку земље", рекао је заменик саветника Беле куће за националну безбедност Бен Родс, преноси АП.

Вођа проруских снага на истоку Украјине Александар Ходаковски јуче је потврдио могућност да је нека побуњеничка група располагала ракетом за коју Вашингтон тврди да је оборила малезијски путнички авион са 298 људи.

Ходаковски, командант батаљона Восток, рекао је да његова јединица никада није имала ракетни систем "бук", али није одбацио могућност да је нека друга јединица можда располагала тим оружјем.

Он је оптужио власти у Кијеву да су знале нешто о тој ракети и да су испровоцирале њено коришћење тиме што су намерно спроводиле интензивне ваздушне нападе у тој зони.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару